Handelingen

Oosterland, Kerkweg 22 - Michaëlskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Michaëlskerk
Genootschap: PKN
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Hollands Kroon
Plaats: Oosterland
Adres: Kerkweg 22
Postcode: 1779GG
Sonneveld-index: 05968
Jaar ingebruikname: 13e eeuw
Architect:
Huidige bestemming: cuktureel centrum
Monument status: Rijksmonument 38933(kerk); 38932 (toren)

Geschiedenis

Historische romaanse kerk met toren. Restauratie 1887, P.J.H. Cuypers. In 1994 uitbreiding met koor.

opname 1996 © AvD.

De kerk is ondergebracht in een stichting. Stichting Behoud Oosterlander Kerk (hierna: de BOK) is opgericht op 31 december 2014. In de periode na oprichting heeft het bestuur onderhandeld over overname van de Oosterlander Kerk. Op 15 juni 2017 is BOK eigenaar geworden van de romaanse Oosterlander Kerk (ook wel: Michaëlskerk) op Wieringen. Door het eigendom te verwerven kan de stichting aan de slag overeenkomstig haar doelstellingen om gelden bijeen te brengen en het beheer en onderhoud behoorlijk uit te voeren.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

Hervormde Kerk. De kerk, eertijds aan de H. Michaël gewijd, is geheel vrij gelegen op een verhoogd kerkhof. Breed eenbeukig schip van tufsteen, dat thans aan de oostzijde recht gesloten is sinds de doorgang naar het voormalig koor is dichtgezet. Ca. 1100. Preekstoel XVIII A. ijzeren doopbogen, tiengeboden bord XVII A, onversierde degen XVI, grote koperen kroon XVII. Fraai kabinetorgel, in 1762 gemaakt door J.E. Teschemacher.

Toren

Forse vierkante romaanse toren met gemetselde spits. In de grotendeels met tufsteen beklede gevels twee lichtspleten aan de noord- en zuidzijde en twee rondbogig gesloten galmgaten aan elke zijde bovenin. In de houten klokkenstoel een klok van Johannes (de zoon van Gobelinus) Moer uit 1499, ze meet 96 cm in de onderdoorsnede. Mechanisch torenuurwerk van Eijsbouts, 1931, later voorzien van elektrische opwinding.

In de media

  • Uit ; Noordhollands Dagblad, d.d. 30 december 2014

De Michaëlskerk in Oosterland wordt voor één euro verkocht en in 2015 overgedragen aan een nieuwe eigenaar. Dat is het streven van de protestantse gemeente Wieringen, die het twaalfde-eeuwse godshuis nu bezit en vanwege de onderhoudskosten af wil van de in Romaanse stijl gebouwde, tufstenen kerk.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur voor 1994

Interieur voor 1994

Exterieur na 1994

Interieur na 1994