Handelingen

Oudenbosch, Sint Bernaertsstraat 21 - Kapel Maria ter Engelen

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Kapel Maria ter Engelen
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Halderberge
Plaats: Oudenbosch
Adres: Sint Bernaertsstraat 21
Postcode: 4731GN
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1992
Architect:
Huidige bestemming: kapel
Monument status: geen

Geschiedenis

Kloosterkapel Sint Anna van de Franciscanessen, die dit nieuwe complex betrokken vanuit het door hen verlaten (veel grotere) Pensionaat Sint Anna aan de Markt. .

Nieuwe kapel inpandig.

Nu bejaardentehuis.

Recente geschiedenis. Bron: woonkwartier.nl, 2017

Klooster Sint Anna

Halderberge, Oudenbosch, Projecten bijzondere doelgroep

Het klooster Sint Anna kreeg deels een nieuwe bestemming. Een groot gedeelte van het gebouw staat namelijk leeg. Op dit moment is de linkervleugel van het klooster verbouwd, zodat cliënten van TomarWonen er kunnen wonen.

TomarWonen biedt ouderen met dementie een kleinschalige, veilige en een comfortabele woonomgeving. Ook de rechtervleugel wil Woonkwartier verhuren aan een zorgpartij. Zodra daarover meer duidelijkheid is, zal deze vleugel worden aangepast aan de wensen van de nieuwe huurder en toekomstige bewoners.

Achtergrond klooster

Het klooster van Sint Anna, gelegen in Oudenbosch, bestaat dit jaar 25 jaar. Het pand is sinds 1992 bewoond door de zusters. Het klooster biedt woonruimte aan ongeveer 100 zusters. De aanbouw diende vroeger als ziekenboeg. Daarnaast is er in het gebouw een grote algemene keuken, een refter en een kapel. Buiten maken de zusters gebruik van de grote gezamenlijke binnentuin. Momenteel wonen de zusters in de aanbouw, die vroeger diende als ziekenboeg.

De verbouwing

Om de linkervleugel van het klooster geschikt te maken voor TomarWonen, zijn er drie woongroepen gemaakt met ieder vijf appartementen, een gemeenschappelijke woonkamer en een gemeenschappelijke woonkeuken. Bouwservice Bartelen, Bink Groep, Roks installatietechniek en Algra & Marechal architecten hebben deze klus geklaard.

Planning

Sinds eind 2017 kunnen de nieuwe bewoners van TomarWonen hun intrek nemen.