Handelingen

Overasselt, Sint Walrickweg 7 - St. Walrickskapel

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: St. Walrickskapel
Genootschap: Rooms-Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Heumen
Plaats: Overasselt
Adres: Sint Walrickweg 7
Postcode:
Sonneveld-index: 12103
Jaar ingebruikname: 15e
Architect:
Huidige bestemming: ruïne kloosterkapel
Monument status: Rijksmonument 32124



Geschiedenis

Restant Benedictijner Klooster van Sint Walricus. Bij de (gerestaureerde) rechthoekige ruïne van de Sint-Walrickskapel staat nog altijd een koortsboom. Tot in de jaren 1950 werden er pelgrimstochten naar deze plek gehouden, ze vonden plaats op de vrijdagen in de vasten en op tweede Paas- en Pinksterdag. D. Teunissen heeft met onderzoek aangetoond dat de oorspronkelijke kapel niet voor Sint-Willibrord, maar ter ere van Sint Walrick werd gesticht. De kapelruïne heeft nu door meerdere restauraties een ander uiterlijk dan de oorspronkelijke kapel die tot een kloosterboerderij van de benedictijnerabdij Saint-Valery-sur-Somme behoorde, maar is onverminderd interessant, en druk bezocht door wandelaars in de bosrijke omgeving.

Rechts vlak naast de kapel staat een "koortsboom", zie hierover het artikel hieronder.

Binnen, in de oostelijke wand, staan twee met hekwerk beveiligde, kleine beeldem: rechts St. Walrick, links nog na te gaan.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Sint Walrickskapel. Ruïne van een laat-gotische rechthoekige kapel, waarvan slechts een deel van de oostwand met rondbogige vensters en de onderstukken der lange muren over zijn. Gesitueerd in aantrekkelijk natuurgebied. De kapel was bedehuis van de Benedictijner priorij van Sint Walrick.

In de media

  • Uit AD.nl , 14 juli 2020

In Overasselt, in het Rijk van Nijmegen, staat een koortsboom. Gelovigen hangen er lapjes stof in om genezing af te smeken voor zieke familieleden of vrienden. ,,Dit is vanouds een heilige plek.’’ Met vaste stem zet Stan Hollaardt (78), oprichter en dirigent van het koor Schola Cantorum Karolus Magnus uit Nijmegen, een gregoriaans gezang in dat bescherming afsmeekt tegen pandemieën. Het lied dateert uit de middeleeuwen, toen pest en pokken de bevolking van Europa decimeerden, maar gaat natuurlijk ook over de huidige corona-epidemie. Het klinkt wonderschoon, juist op deze plek, naast de ruïne van de 15de-eeuwse kapel van Sint-Walrick en onder de koortsboom van Overasselt. Als de laatste klanken zijn weggestorven en de stilte intreedt, moet ik slikken.

Nu begrijp ik wat secretaris Jos Verhagen (74) van het koor mij eerder heeft toevertrouwd: dat hij de kracht van deze bijzondere plek ervaart als het koor hier, in alle vroegte op de morgen van paaszaterdag, gregoriaanse liederen ten gehore brengt. ,,Bij zonsopgang, als de vogels zich laten horen en wij in een kring onder de koortsboom onze liederen zingen, is dat altijd een magisch moment.’’

  • (Vervolg artikel: AD}

Externe links

Afbeeldingen