Handelingen

Papendrecht, Veerdam 10 - Eben-Haëzer

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Papendrecht
Plaats: Papendrecht
Adres: Veerdam 10
Postcode: 3351AK
Sonneveld-index: 20191
Jaar ingebruikname:
Architect: Vries, H.P.J. de
Huidige bestemming: Hersteld Hervormde Kerk
Monument status: GeenGeschiedenis

Voormalige R.K. O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangenkerk uit 1923, die in 1965 buiten gebruik is gesteld.

Historie kerkgebouw

Gebouw en architectuur

Het kerkgebouw, zoals dit tot op dit moment staat, is gebouwd in 1923 en ontworpen als een zaalkerk door de Architect H.P.J. de Vries. De kerk is gebouwd in de traditionalistische stijl. Deze bouwstijl kwam in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw tot bloei. Een typerend gebruik van materialen in deze tijd was hout en baksteen en schuine daken. In deze stijl bepaalt niet de vorm van het gebouw de functie, maar de bestemming. Bouwkundig heeft het kerkgebouw aan de Veerdam te Papendrecht overeenkomsten met de Bedevaartkerk in Brielle. De kerk in Brielle heeft een verlaagd portaal, daar tegenover staat dat de kerk aan de Veerdam een verlaagde achterkant heeft in exact dezelfde bouwstijl. In de loop van de tijd zijn er wat aanpassingen gedaan aan het gebouw, zo is er een nieuwe entree aan gebouwd. De klokkenstoel die op de punt van de voorkant heeft gestaan is van het pand afgehaald en verplaatst naar de openbare begraafplaats te Papendrecht. Bij de bouw in 1923 heeft de kerk als eerste naam O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangen kerk gekregen, dit heeft geduurd tot 1965. In 1967 werd het pand overgenomen door de Jehova’s getuigen. In de zomer van 2008 heeft de plaatselijk Hersteld Hervormde Gemeente het kerkgebouw overgekocht en dit officieel in gebruik genomen per 25 november 2008. In deze dienst ging Ds. C.M. Visser uit Hardinxveld-Giessendam voor die toen consulent was.

  • (Bron: hhgpapendrecht.nl)

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 2 december 2008.

De hersteld hervormde gemeente van Papendrecht heeft vorige week haar kerkgebouw in gebruik genomen. Dat gebeurde in een dienst waarin ds. C.M. Visser uit Hardinxveld-Giessendam voorging. De kerk kreeg de naam Eben-Haëzer.

Het kerkgebouw aan de Veerdam in Papendrecht is 42 jaar eigendom geweest van de Rooms-Katholieke Kerk. In 1967 werd het gebouw aan de lokale overheid verkocht en daarna in gebruik genomen als koninkrijkszaal van de Jehova’s getuigen. Dit jaar werd het eigendom van de hersteld hervormde gemeente. De hersteld hervormde gemeente van Papendrecht telt ongeveer 210 leden.

Afbeeldingen

  • Op zoek naar meer afbeeldingen.