Problemen
Uit Reliwiki
Problemen met objecten
Heeft u het idee dat er objecten niet goed worden vermeldt of dat er iets niet helemaal klopt, meldt u het dan op deze pagina!
Zojuist ontdekte ik dat de beschrijving onder het lemma Boxtel, Basiliek van St. Petrus, in werkelijkheid op de NH Kerk van Oud-Beijerland slaat (KG).
Goed gezien!! Ik heb het herstel. Pa3ems - Rob 26 jan 2013 16:50 (CET)
Per mail aan de redactie wordt mijn vraag niet beantwoord, daarom probeer ik het hier: --- Bij diverse kerken die ik ken, staat een verkeerde plaatsaanduiding op het Googlekaartje. Na wijzigen+opslaan springt het merkteken telkens weer terug naar oude, (dus verkeerde) plek. Soms is er (in de bewerk-mode) zelfs alleen een uitgezoomd kaartje, waarop na inzoomen helemaal geen merkteken kan worden aangebracht. (Johan G.)
Johan,
Helaas hebben we een software probleem met de Google map kaartjes. Dat probleem is niet eenvoudig op te lossen maar er wordt aan gewerkt, er moet nieuwe software voor worden ontwikkeld. De kaartjes zijn totdat het probleem is opgelost niet te bewerken. Helaas :-)
Groeten,
Rob Kreukniet
- Pa3ems - Erfgoedfotografie Rob 30 jan 2014 19:39 (CET)
Mijn dank. Dan wacht ik ermee totdat het weer werkt. Johan
Judocuskerk Hernen
Volgens de pagina Hernen, Dorpsstraat 35 - Judocus (1833 - 1893), Sonneveld-index 15018, zou er gedurende 60 jaar een voorloper van de huidige Judocuskerk geweest moeten zijn, maar gegevens zijn daar niet van bekend. Rijksmonumenten meldt dit niet en deze bevlogen vrijwilligers weten er kennelijk niets van, terwijl ze wel een middeleeuwse voorganger noemen. Bij Mijn Gelderland, een site van Gelderse erfgoedinstellingen, hetzelfde: wel middeleeuws, niet vroeg-19e-eeuws. Is dit niet gewoon een vergissing van Sonneveld of degenen die zijn gegevens overnamen? In veel handschriften is een haastige 3 niet te onderscheiden van een slordige 9. Hoe is het bestaan of spookbestaan van die kerk na te trekken? Wie zou dit zo nodig kunnen corrigeren?
Ik kwam hierop, omdat ik overweeg om een artikel over de Judocuskerk te schrijven op Wikipedia. Daar ben ik al jaren actief als Gebruiker:B222, vandaar mijn vertrouwdheid met de wikicode. Op Reliwiki ben ik nieuw, ik heb mijn account speciaal aangemaakt voor deze vraag. Zoals u ziet heb ik een subkopje aangemaakt voor mijn vraag; ik hoor het graag als dat niet wenselijk is.
Met vriendelijke groet, Bertux (overleg) 29 jan 2021 20:08 (CET)
.Gebruiker Bertux, bedankt voor uw opmerking, u mag hier rustig subkopjes aanmaken, wat mij betreft geen probleem. Maar nu uw vraag, ik heb voor de zekerheid even het oorspronkelijke bestand van Sonneveld geraadpleegd maar daar staan dezelfde gegevens als in Reliwiki. Dat neemt niet weg dat er geen fouten in kunnen zitten. In mijngelderland lees ik: De huidige kerk had een voorganger uit de late middeleeuwen. Deze werd gebouwd in ca. 1360 tegelijk met het kasteel. Het was een klein gotisch éénbeukig kerkje. Hiervan is weinig overgebleven bij de bouw van de nieuwe kerk. Van de grafzerken en grafmonumenten van de in dit kerkje bijgezette heren en vrouwen van Hernen is slechts een deel van een graftombe over uit circa 1500. Deze wordt gebruikt als stoepsteen in de entree van de huidige kerk. Toen de katholieken in 1799 het oude kerkje terugkregen, hebben ze het vergroot. In 1890 wilde men een nieuwe kerk. Deze werd in 1893 gewijd. Het is een ontwerp van architect Stornebrink.
Op deze site huisvandenijmeegsegeschiedenis staat:
De kerk van Hernen werd in 1609, die van Leur al voor 1600 aan de katholieke eredienst onttrokken. De katholieke heren van Hernen lieten af en toe een franciscaan uit Megen overkomen. In 1674 werd er op het kasteel een permanente statie ingericht voor Hernen en Leur door de franciscaan Wilhelmus van der Hulpen. Van 1684 tot 1795 behoorden ook Batenburg en Bergharen tot deze statie. Pastoor Franciscus Donckers liet na 1702 een schuurkerk bouwen in Hernen. In 1799 kreeg de statie beschikking over de oude parochiekerk van Hernen, die in 1833 aanzienlijk werd verbouwd. De statie werd in 1853 in een parochie omgezet, die in 2013, samen met elf andere parochies, opging in de fusieparochie De Twaalf Apostelen..
Ik vermoed dus dat Sonneveld die 1833 heeft aangehouden als begin van een nieuwe kerk. Wellicht was het oude gebouw niet bruikbaar geweest/of niet gebruikt voor de eredienst. Maar we staan altijd open voor nieuwe inzichten. Ik zal onze expert Herman ook nog vragen zijn licht er over te laten schijnen. Ik zie het artikel op Wikipedia met belangstelling tegemoet.
Vriendelijke groeten, Rob Gebruiker/beheerder (overleg) 30 jan 2021 09:07 (CET)
Maar nogmaals