Handelingen

Ravenstein, Sint Luciastraat 5 - St Joseph

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: St. Joseph
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Oss
Plaats: Ravenstein
Adres: Sint Luciastraat 5
Postcode: 5371AS
Sonneveld-index: 08107
Jaar ingebruikname: 1875
Architect:
Huidige bestemming: kapel
Monument status: Rijksmonument 518211

Geschiedenis

De Sint-Josephkapel is een neoromaanse kloosterkapel uit 1875 aan de Sint-Luciastraat 5. Oorspronkelijk was de kapel van de straat niet zichtbaar, maar toen het klooster werd gesloopt kreeg de kapel in 1905 een nieuwe voorgevel. De kapel is als dagkapel in gebruik. In de voorgevel een Sint-Jozefbeeld van Hendrik van der Geld. De kapel is geklasseerd als rijksmonument.

Monumentomschrijving Rijksmonument

Kapel van voormalig klooster. In 1905 nieuwe voorgevel

De aan Sint Jozef gewijde sobere neo-romaanse eenbeukige R.K. KAPEL, met rechthoekige plattegrond en driezijdig gesloten absis, dateert uit omstreeks 1875 en is gelegen aan een smalle straat in de kom van de voormalige vestingstad, naast de Sint Luciakerk (1735, Rijksmonument) en de bijbehorende pastorie. Oorspronkelijk maakte de kapel deel uit van het voormalige klooster ter plaatse: het gebouw was vanaf de straat niet zichtbaar. Bij de sloop van het klooster is de kapel gespaard en omstreeks 1900 voorzien van een nieuwe gevel. Vanaf de straat is van de kapel, ingesloten door bebouwing, alleen de gevel zichtbaar. In 1983 is de ingangspartij van de kapel gewijzigd. Thans fungeert de kapel als rouwkapel.

Omschrijving

De straatgevel van de kapel is voorzien van een topgevel met getrapt boogfries, bekroond door een nokruiter. Daaronder bevindt zich een beeldnis, waarin een kalkstenen beeld van Sint Jozef met Kind door beeldhouwer H. van der Geld. Het ingangsportaal is gewijzigd. In het portaal is de oude vleugelpaneeldeur met rondboogfries uit het voormalige stadhuis geplaatst. De straatgevel is geleed door blinde rondboognissen, kunststenen cordon- en waterlijsten en dito afzaten. De oudere bakstenen zijgevels zijn voorzien van pilasters met kunststenen kapitelen. De rondboogvensters hebben een ijzeren harnas. In elk venster worden twee rondbooglichten bekroond door een oculus. De absis heeft blind muurwerk. Buiten is dit muurwerk aan de bovenzijde met ijzeren banden versterkt. De kapel heeft een zadeldak met leien in maasdekking. Via een muurtje met poort zijn pastorie en kapel verbonden.

Waardering

De kapel is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de devotiekapel. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de detaillering, die waardigheid en distantie uitstralen. Het gebouw heeft ensemblewaarden vanwege de situering naast de kerk en is nauw verbonden met de ontwikkeling van het stadje. Het geheel is gaaf bewaard gebleven.

Het orgel

In 1982 werd door B.A.G. Orgelmakers een pijporgel geplaatst in de kapel van het verzorgingstehuis "Vita Nova" aan de Begijnenstraat in Oss. Het orgel is in 2008 in bruikleen gegeven aan de Sint Luciaparochie in Ravenstein. De negentiende-eeuwse Sint Josephkapel werd in dat jaar na vele jaren leegstand geheel gerestaureerd en opnieuw ingericht. Het orgel is door vrijwilligers onder leiding van Nico van Duren op een orgelgalerij geplaatst boven de hoofdingang. Op 1 mei 2008 werd de kapel officieel in gebruik genomen.

MIP omschrijving (MIP nummer: MK091-000677)

  • Bouwstijl Neo-Romaans
  • Bouwperiode Van: 1908 tot: 1908
  • Gevels en materialen: Baksteen. In de gevel neogotisch beeld St. Jozef met kind.
  • Vensters en deuren: Zes- en negenruits schuiframen.
  • Dak en bedekking: Zadeldak.

Abeeldingen