Handelingen

Renswoude, Kerkstraat 3 - Koepelkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Koepelkerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Renswoude
Provincie: Utrecht
Gemeente: Renswoude
Plaats: Renswoude
Adres: Kerkstraat 3
Postcode: 3927BR
Inventarisatienummer: 04237
Jaar ingebruikname: 1640
Architect: Campen, Jacob van
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 32450


Geschiedenis

Architectonisch belangrijke historische, monumentale koepelkerk.

Plattegrond. A. Roks
opname 03-06-2010 © André van Dijk Veenendaal
opname 03-06-2010 © André van Dijk Veenendaal

Monumentomschrijving Rijksdienst

Ned. Hervormde Kerk. Centraliserende bouw 1639-1641 door Jacob van Campen, in opdracht van de toenmalige heer van Renswoude, Johan van Reede. Plattegrond gevormd door Grieks kruis met ondiepe armen. De kruising rijst boven de armen omhoog als achtzijdige koepel op vierkante onderbouw. Inwendig: houten architraven die de onderbouw van de kruisingskoepel dragen rustend op jonische pilasters tegen de inspringende hoeken en jonische zuilen daartussen Goed oud meubilair preekstoel en banken; wapenborden. Mechanisch torenuurwerk, B. Eijsbouts, 1936, voorzien van elektrische opwinding.

Orgel

In 1937 plaatst de firma J. de Koff & Zoon (Utrecht) een orgel in deze kerk. Het is een gebruikt 19de eeuws instrument, mogelijk van de hand van C.F.A. Naber. De Koff plaatst het achter een nieuw front en voegt een vrij pedaal aan het instrument toe. In 1967 restaureert de firma M.K. Koppejan & Zoon (Ederveen) het orgel. Koppejan plaatst er een ander front voor, dat vroeger toebehoorde aan het voormalige orgel van de herv. kerk te Oud-Loosdrecht (G. van Leeuwen, ca. 1907).

  • (Meer info:Orgeldatabase)
  • 2021 - In de Koepelkerk in Renswoude moet een “nieuw historisch orgel” komen (kosten € 550.000,00). De commissie is bezig om gelden bijeen te brengen. In de afgelopen jaren is onderzoek gedaan naar de staat en herkomst van het huidige orgel dat sinds 1936 in de kerk staat. In 1977 is er een front voorgeplaatst, afkomstig uit Oud-Loosdrecht. Het instrument dat boven de kansel staat is in slechte staat en is aan vervanging toe. Het bevat echter nog “zeer waardevol” materiaal uit de 18e en 19e eeuw en is afkomstig van het orgel dat sinds 1866 in de kerk staat. Het plan is nu om met gebruikmaking van het goede materiaal een nieuw instrument te construeren dat nauw aansluit bij het oorspronkelijke eerste orgel dat tussen 1866 en 1936 in de Koepelkerk hing. De orgelkas wordt gemaakt in de stijl van het 19e eeuwse orgel en komt weer op de oude plek te hangen (boven de herenbank bij de hoofdingang). Het orgel gaat 18 stemmen stellen en wordt en wordt gebouwd door Mense Ruiter uit Ten Post (Groningen). (Bron:Nieuwsbrief 143)

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur