Handelingen

Retranchement, Dorpsstraat 16 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Zeeland
Gemeente: Sluis
Plaats: Retranchement
Adres: Dorpsstraat 16
Postcode: 4525AH
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1630
Architect:
Huidige bestemming: dorpshuis
Monument status: Rijksmonument 33920

Geschiedenis

Voormalige garnizoenskerk. Inrichting in grote lijnen nog intact.

Monumentomschrijving Rijksdienst

N.H. Kerk. Bescheiden zaalgebouwtje, muurvlakken versterkt met lisenen. Boogvensters; schilddak met dakruiter en bolpirons. Aan de straatzijde tegen de kerk aangemetseld een waterput. Klokkenstoel met klok van J. la Fort, 1793?, diam. 48 cm. Mechanisch torenuurwerk, B. Eijsbouts, 1924, elektrische opwinding, is buiten gebruik gesteld.

Orgel

In het gebouw is 1 pijporgel aanwezig. Het orgel heeft de volgende plaats in het gebouw: galerij boven ingang. Over het orgel zijn de volgende informatiebronnen bekend:

Historische gegevens

De bouwer van orgelkas en binnenwerk is mogelijk H. Vermeulen. Orgelkas en binnenwerk zijn mogelijk opgeleverd in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Het orgel heeft geen andere locatie gehad in het gebouw.

Technische gegevens

Het orgel is voorzien van de volgende klavieren: één manuaal, geen pedaal

De dispositie is als volgt: Manuaal: Holpijp 8’, Viola 8’, Prestant 4’, Quint 2 2/3’, Octaaf 2’ Werktuiglijke registers: Superkoppe Manuaall, Tremolo

Plaats klaviatuur / speeltafel: rechterzijde kas Manuaalomvang: C-f’’’; Windladensysteem: kegellade; Toetstractuur: pneumatisch; Registertractuur: pneumatisch; Stemtoonhoogte: a1 = 440 Hz Stemmingssysteem (Temperatuur): Evenredig zwevend

Bijzonderheden: De speeltafel van het instrument lijkt sterk op die van het Vermeulen-orgel (1952) in de Dorpskerk te Schore, met name de registerwippers. Het is dus goed mogelijk ook hier van doen te hebben met een orgel van deze bouwer uit dezelfde periode.

[INVCOZZL]

In de media

  • Uit Provinciale Zeeuwse Courant 27 februari 2014

De hervormde kerk aan de Dorpsstraat in Retranchement is op 9 maart 2014 voor de laatste keer het toneel van een kerkdienst. De protestantse gemeente De Zuidwesthoek concentreert de diensten in Sluis en Cadzand. Daarom werd onlangs ook al de kerk in Sint Anna ter Muiden afgestoten. De toekomst van het kerkgebouw in Retranchement is nog ongewis. De gemeente Sluis onderzoekt of de kerk een dorpshuisfunctie kan krijgen. Het huidige dorpshuis zou dan verkocht kunnen worden.

Externe link

Afbeeldingen