Handelingen

Rijssen, Haarstraat 95 - Westerkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Westerkerk
Genootschap: Hersteld Hervormde Kerk
Provincie: Overijssel
Gemeente: Rijssen-Holten
Plaats: Rijssen
Adres: Haarstraat 95
Postcode: 7462AK
Jaar ingebruikname: 1931
Architect: Heuvelink en Plooij
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Karakteristieke protestantse kerk met beeldbepalende toren. Als tweede kerk van de Hervormde Gemeente te Rijssen werd de Westerkerk in 1931 gebouwd. Door heel Nederland zijn kerken in deze stijl te vinden. Stevig en robuust. Voorzien van elliptisch of strak lijnenspel. De kerk heeft door de jaren heen zijn karakter behouden. Alleen het interieur is in de jaren 1970 aan de mode van die tijd aangepast.

Sinds augustus 2012 is de plaatselijke Hersteld Hervormde gemeente eigenaar van het gebouw. Het gebouw werd van 2007-2012 al gehuurd door deze gemeente.

Het expressionistische gebouw staat op de gemeentelijke monumentenlijst. Kenmerkend voor de Westerkerk is de kruisvormige plattegrond en bijna gelijke indeling van de gevels. De kerk heeft grote glas-in-loodramen en een gebogen tentdak.

In de media

Persbericht februari 2007: Hersteld Hervormde Gemeente Rehobôth en de Hervormde gemeente te Rijssen komen tot een gezamenlijke overeenstemming. De Hersteld Hervormde Gemeente Rehobôth beschikt niet over een eigen kerkgebouw en maakt thans op zondagmiddag gebruik van de Open Hof kerk en op de zondagavond van de Syrische Orthodoxe kerk. Voor doordeweekse activiteiten wordt eveneens gebruik gemaakt van de beide genoemde lokaliteiten en Jeruël. Bovendien leeft de wens om op zondagmorgen een kerkdienst te kunnen houden. Dit kan op de genoemde locaties niet omdat deze dan in gebruik zijn. Het geheel is niet bevorderlijk voor het gemeenteleven. Om deze reden is contact gezocht met het college van kerkrentmeesters van de Hervormde Gemeente over een gezamenlijk gebruik van de Westerkerk.

Het college van kerkrentmeesters heeft dit verzoek besproken met de Algemene Kerkenraad. Besloten is op het verzoek van Rehobôth in te gaan. Beide colleges zijn dankbaar te kunnen meedelen dat in goed onderling overleg op hoofdlijnen het volgende is overeengekomen: De Hervormde gemeente Rijssen blijft nog 5 jaar eigenaar van de Westerkerk; in deze periode huurt de Hersteld Hervormde Gemeente Rehobôth de Westerkerk; gedurende deze periode blijft de Hervormde Gemeente de kerk ook zelf gebruiken. De Hersteld Hervormde Gemeente Rehobôth koopt de Westerkerk, levering vindt plaats over 5 jaar. Er vindt komende maanden overleg plaats over de invulling van het gezamenlijk gebruik van de kerk en de daarbij behorende zaken. Er wordt naar gewerkt dat het gezamenlijk gebruik ingaat per 1 september 2007.

Voor beide partijen geldt het voorbehoud van goedkeuring door: a. De kerkenraad van de Hersteld Hervormde Gemeente Rehobôth en de Algemene Kerkenraad van de Hervormde Gemeente b. De toezichthoudende instanties van de kerken.

Een belangrijke overweging bij de Hervormde Gemeente is het uitgangspunt dat de kerk zo goed mogelijk over de burgerlijke gemeente gespreid moet zijn. Op deze manier krijgt de kerk een plek in de wijk en komt er bovendien binnen de wijk zaalruimte beschikbaar is voor catechese, jeugdwerk en verenigingsactiviteiten. Ook is de Algemene Kerkenraad van mening dat met de ontwikkeling van de toekomstige wijk Het Opbroek rekening moet worden gehouden.

Orgel

Het orgel van de Westerkerk in Rijssen is gebouwd in de jaren 1963/1964 door de firma Koppejan. Adviseur bij de bouw was Feike Asma. Waarschijnlijk gebruikte Koppejan een ouder orgel als basis, maar dit gaat vrijwel zeker niet over het Spanjaard-orgel dat eerder in de Westerkerk heeft gestaan. De firma Flentrop vernieuwde in 1992 de membranen. De Westerkerk was vanaf de bouw in het begin van de twintigste eeuw een Nederlands Hervormde Kerk. Per 1 januari 2012 zullen er echter geen kerkdiensten meer van de Protestantse Kerk Nederland worden gehouden. De kerk is per 1 september 2012 verkocht aan de Hersteld Hervormde Rehobothkerk. De firma Slooff voerde in 2018 een restauratie uit van het orgel. Daarbij is de pneumatische tractuur geëlectrificeerd. De zwelkast is gereconstrueerd en de superlade van het Zwelwerk is gerestaureerd en weer teuggeplaatst. Deze was bewaard gebleven in de orgelkas onder de pedaallade, inclusief het pijpwerk. Het hoofdwerk werd uitgebreid met een Bourdon 16' en het Pedaal met een Gedekt 8' (uit de Bourdon 16'). Op het pedaal verving men de Fluitbas 8' door een Octaafbas 8'. Er is een nieuwe speeltafel geplaatst op de kerkvloer. Adviseur bij de werkzaamheden was Stef Tuinstra. Op 26 oktober 2018 is het orgel weer in gebruik genomen met een concert door de adviseur.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur