Handelingen

Rijssen, Haarstraat 95 - Westerkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Westerkerk
Genootschap: Hersteld Hervormde Kerk
Provincie: Overijssel
Gemeente: Rijssen-Holten
Plaats: Rijssen
Adres: Haarstraat 95
Postcode: 7462AK
Jaar ingebruikname: 1931
Architect: Heuvelink en Plooij
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Karakteristieke protestantse kerk met toren.

Als tweede kerk van de Hervormde Gemeente te Rijssen werd de Westerkerk in 1931 gebouwd. Door heel Nederland zijn kerken in deze stijl te vinden. Stevig en robuust. Voorzien van elliptisch of strak lijnenspel.

De kerk heeft door de jaren heen zijn karakter behouden. Alleen het interieur is in de jaren 1970 aan de mode van die tijd aangepast.

Sinds augustus 2012 is de plaatselijke Hersteld Hervormde gemeente eigenaar van het gebouw. Het gebouw werd van 2007-2012 al gehuurd door deze gemeente.

Het expressionistische gebouw staat op de gemeentelijke monumentenlijst. Kenmerkend voor de Westerkerk is de kruisvormige plattegrond en bijna gelijke indeling van de gevels. De kerk heeft grote glas-in-loodramen en een gebogen tentdak.

In de media

Persbericht februari 2007: Hersteld Hervormde Gemeente Rehobôth en de Hervormde gemeente te Rijssen komen tot een gezamelijke overeenstemming. De Hersteld Hervormde Gemeente Rehobôth beschikt niet over een eigen kerkgebouw en maakt thans op zondagmiddag gebruik van de Open Hof kerk en op de zondagavond van de Syrische Orthodoxe kerk. Voor doordeweekse activiteiten wordt eveneens gebruik gemaakt van de beide genoemde lokaliteiten en Jeruël. Bovendien leeft de wens om op zondagmorgen een kerkdienst te kunnen houden. Dit kan op de genoemde locaties niet omdat deze dan in gebruik zijn. Het geheel is niet bevorderlijk voor het gemeenteleven. Om deze reden is contact gezocht met het college van kerkrentmeesters van de Hervormde Gemeente over een gezamenlijk gebruik van de Westerkerk.

Het college van kerkrentmeesters heeft dit verzoek besproken met de Algemene Kerkenraad. Besloten is op het verzoek van Rehobôth in te gaan. Beide colleges zijn dankbaar te kunnen meedelen dat in goed onderling overleg op hoofdlijnen het volgende is overeengekomen: De Hervormde gemeente Rijssen blijft nog 5 jaar eigenaar van de Westerkerk; in deze periode huurt de Hersteld Hervormde Gemeente Rehobôth de Westerkerk; gedurende deze periode blijft de Hervormde Gemeente de kerk ook zelf gebruiken. De Hersteld Hervormde Gemeente Rehobôth koopt de Westerkerk, levering vindt plaats over 5 jaar. Er vindt komende maanden overleg plaats over de invulling van het gezamenlijk gebruik van de kerk en de daarbij behorende zaken. Er wordt naar gewerkt dat het gezamenlijk gebruik ingaat per 1 september 2007.

Voor beide partijen geldt het voorbehoud van goedkeuring door: a. De kerkenraad van de Hersteld Hervormde Gemeente Rehobôth en de Algemene Kerkenraad van de Hervormde Gemeente b. De toezichthoudende instanties van de kerken.

Een belangrijke overweging bij de Hervormde Gemeente is het uitgangspunt dat de kerk zo goed mogelijk over de burgerlijke gemeente gespreid moet zijn. Op deze manier krijgt de kerk een plek in de wijk en komt er bovendien binnen de wijk zaalruimte beschikbaar is voor catechese, jeugdwerk en verenigingsactiviteiten. Ook is de Algemene Kerkenraad van mening dat met de ontwikkeling van de toekomstige wijk Het Opbroek rekening moet worden gehouden.

Orgel

Het orgel is in 1964 gebouwd door de firma M.K. Koppejan & Zoon (Ederveen).

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 1): Prestant 8' - Holpijp 8' - Octaaf 4' - Roerfluit 4' - Quint 2⅔' - Octaaf 2' - Sesquialter 2⅔' 3 sterk discant - Mixtuur 4-5 sterk - Trompet 8' - Tremulant.
  • Bovenwerk (manuaal 2): Vioolprestant 8' - Bourdon 8' - Gamba 8' - Vox céleste 8', vanaf c - Prestant 4' - Openfluit 4' - Woudfluit 2' - Scherp 1' 3-4 sterk - Hobo 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Fluitbas 8' - Octaaf 4' - Fagot 16'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Bovenwerk aan Pedaal - Bovenwerk aan Hoofdwerk - Subkoppeling Bovenwerk aan Hoofdwerk - Superkoppeling Bovenwerk aan Hoofdwerk - Superkoppeling Hoofdwerk.
  • Speelhulpen: vrije combinatie - 4 vaste combinaties - automatisch Piano-pedaal.

Pneumatische kegelladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.


Externe links


Afbeeldingen

Exterieur

Interieur