Handelingen

Rilland-Bath, Valckenisseweg 12 - De Levensbron

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Levensbron
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Zeeland
Gemeente: Reimerswaal
Plaats: Rilland-Bath
Adres: Valckenisseweg 12
Postcode: 4411BR
Sonneveld-index: 06710
Jaar ingebruikname: 1958
Architect: Rothuizen & Hooft, 't
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

De huidige Protestantse kerk is gebouwd als Gereformeerde kerk in 1958. Architectenbureau Rothuizen en ’t Hooft zorgde voor het ontwerp. Nu is het de PKN-kerk de Levensbron. Verbouwd in 2002.

Orgel

Men maakt gebruik van een elektronisch Johannus orgel, Opus 20. Over het orgel zijn de volgende informatiebronnen bekend: website http://www.orgbase.nl.

In de media

  • Uit: protestantszeeland.nl, eind 2016

Protestanten Rilland krijgen toren Jozefkerk op hun dak

RILLAND – De klokkentoren van de voormalige H. Jozefkerk in Rilland wordt binnenkort op De Levensbron van de Protestantse gemeente in het dorp geplaatst, zo meldde dinsdag de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC). De verhuizing betekent bovendien dat binnenkort voor het eerst sinds jaren in het dorp weer klokgelui hoorbaar zal zijn.  Boven het verhaal van verslaggever Joeri Wisse staat de kop: ‘Katholieke kroon op De Levensbron’. Het gebeier in Rilland stierf enkele jaren geleden uit, toen de klok van de voormalige Hervormde kerk aan de Bathseweg het begaf. De klok die tot nu toe in het torentje van de Jozefkerk hangt heeft nooit dienst gedaan.  Hij was afkomstig van de kapel vanaf het klooster bij Stationsbuurt dat van 1904 tot 1966 in gebruik was.

De Levensbron in Rilland

De Jozefkerk werd  in 2015 aan de eredienst onttrokken en is vervolgens verkocht aan Johan Berting. Deze aannemer wil er appartementen in vestigen. Berting meldt in de PZC dat de verplaatsing van het torentje financieel rond is. Het wachten is nu op de bouwvergunning. Het dak van de Protestantse kerk De Levensbron zal moeten worden verstevigd, zodat het torentje er bovenop kan worden bevestigd. Er moet dan ook nog een klepel worden aangeschaft om de klok weer stem te geven. De Levensbron is in 1958 gebouwd als Gereformeerde kerk, maar doet na de fusie met de Hervormde gemeente dienst als bedehuis voor de Protestantse gemeente.

De Hervormde kerk aan de Bathseweg werd in 1999 gesloten. Het plan om er appartementen in te vestigen strandde vanwege de geurcirkel van een naburige veehouderij. Het is de bedoeling om, mocht alsnog tot sloop van de kerk worden overgegaan, in ieder geval de toren te laten staan.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur