Handelingen

Roosendaal, Nieuwstraat 1 - Kapel Mariagaard

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Kapel Mariagaard
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Roosendaal
Plaats: Roosendaal
Adres: Nieuwstraat 1
Postcode: 4701HR
Inventarisatienummer: 08148
Jaar ingebruikname: 1938
Architect: A. van Hees; J. Elst (uitbr.)
Huidige bestemming: kapel
Monument status: Rijksmonument 517238

Geschiedenis

Kapel Mariagaard.

Monumentomschrijving Rijksdienst

KAPEL gebouwd in 1938. In 1968 is naar ontwerp van J. Elst een voorportaal toegevoegd. In dat jaar is ook het interieur gewijzigd. Eenbeukige bakstenen kapel onder zadeldak waarvan de nok haaks op de straat staat. Het portaal is in het midden tegen de voorgevel gebouwd onder een gebogen dak. Aan de achterzijde bevindt zich een rechthoekige absis met lagere aanbouw onder verspringend schilddak. Aan de voorzijde is op het dak een dakruiter met galmgaten, bekroond door een spits geplaatst. De ingangspartij bestaat uit een brede rechthoekige deur met trap. Erboven is een smaller rondboograam en daar weer boven zijn drie smalle rondboogramen aangebracht. In de zijgevel bevinden zich eveneens rondboogramen. In het interieur zijn de wanden wit gestuct. Het plafond is verlaagd zodat nog slechts delen van de houten kapconstructie op stenen consoles zichtbaar zijn.

Waardering

De kapel is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociale en geestelijke ontwikkeling en als laat voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het hofje. Het is van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van de architectuur van de Delftse School. Het is gaaf bewaard gebleven. Het heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van het geheel.

Gebouwomschrijving SKKN

De kapel werd samen met Hofje Mariagaard gebouwd naar ontwerpen van de architect A. van Hees, in 1935-1938. Het was een onderdeel van de Stichting Godshuizen Maria Johanna Wasservas. Naderhand blijkt met name de gevel verbouwd te zijn, en is het interieur aangepast, alles circa 1970. Het complex is Rijksmonument.

Afbeeldingen