Handelingen

Rotterdam, Beukelsdijk 177 - O.L. Vrouw Sterre der Zee

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Rotterdam
Plaats: Rotterdam
Adres: Beukelsdijk 177
Postcode: 3021AA
Bouwja(a)r(en): 1928
Inventarisatienummer: 03280 14327
Architect: Buskens - Thunnissen
Oorspronkelijke bestemming: Rooms Katholieke Kerk
Huidige bestemming: Poolse Kerk O.L. Vrouw Sterre der Zee
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Prachtige, beeldbepalende, buitengewoon belangrijke interbellumkerk met hoge toren, de op één na hoogste R.K. kerktoren in Rotterdam (de hoogste, nu (2021) nog bestaande R.K. kerktoren in Rotterdam is die van de neogotische St. Lambertus in Kralingen).

Nieuwe R.K. parochiekerk in Rotterdam-West, gewijd aan St. Willibrordus, opgericht jaren 1920. Grote kruiskerk op centraliserende plattegrond met laag (pseudo)transept (dwarsschip) en terzijde staande hoge toren, links naast de voorgevel. Het schip wordt overdekt door een paraboolvormig gewelf van gewapend beton. Priesterkoor met achter het altaar zich trapsgewijs verjongende (versmallende) nis, eveneens in paraboolvorm, en indirecte lichtinval. Belangrijk werk uit het oeuvre van de architecten Buskens en Thunnissen, gebaseerd op het concept van de volkskerk (vanuit het gehele middenschip onbelemmerd zicht op het altaar). Sobere expressionistische vormen, met hier en daar verwijzingen naar de gotiek (o.a. raam in voorgevel).

In 1995 buiten gebruik gesteld als reguliere R.K. parochiekerk St. Willibrordus.

In 2000 in gebruik genomen als Poolse Kerk O.L. Vrouw Sterre der Zee, van de Poolse Parochie Rotterdam.

In januari 2018 zijn de wijzerplaten in de kerktoren vernieuwd.

  • Architectonisch was de zich trapsgewijs versmallende koorpartij best vergelijkbaar met die van de voormalige R.K. Kerk O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand aan de Chasséstraat in Amsterdam-West. Helaas, en illegaal, is die koorpartij van de "Chassékerk" eind jaren 2010 gesloopt in het kader van de verbouwing van deze voormalige kerk tot sportcentrum.

In de media

Uit Nieuwe Rotterdamsche Courant, 8 Juli 1929.

Een vriendelijke uitnoodiging om de inwijding van het nieuwe orgel in de Roomsch-Katholieke Kerk aan den Beukelsdijk te komen bijwonen, hebben wij gistermiddag gaarne aanvaard; het was de begaafde, jonge toonkunstenaar Marius Monnikendam, die zich bereid verklaard had het instrument te bespelen.

Men kan gerust verklaren, dat de orgelmaker G.J.C. van Koot te Haarlem en de architect Buskens alhier de mooie kerk van een fraai instrument voorzien hebben. Wat zij — er stonden slechts bescheiden middelen ten dienste — bereikt hebben, is lof overwaard!

Voor belangstellenden geven wij de dispositie van het instrument:

Manuaal 1: Bourdon (16), Montre (8), Fluit (8), Prestant (4), Plein Jeu en Trompet (8). Manuaal 2: Fluit (8), Salicionaal (8), Cor de Nuit (8), Vox coelestis (8) en Fluit (4). Pedaal: Montre (16'), Subbas (16) en Montre (8). Koppelingen 1 + 2, Pedaal + 1, Pedaal + 2; tremolo en tutti knop.

Het orgel klinkt fraai, ontwikkelt een klank, die men van een betrekkelijk klein instrument bezwaarlijk zou mogen verwachten, en die klank is helder en voornaam. Monnikendam, die een uitnemend organist bleek te zijn, heeft Bach's d-moll Toccata en Fuga gespeeld, voorts twee prachtige stukken van César Franck: Variationen en Troisième Choral, en een Allegro van Boëllmann, welke hij met muzikaal en technisch meesterschap vertolkt heeft, waardoor tevens de zeer goede eigenschappen van het nieuwe orgel sterk konden spreken.

Heel verdienstelijk heeft voorts het jongenskoor, onder leiding van den heer Rudolf Nijs O, quam suavis en Tantum Ergo van Fr. Wilt gezongen en bepaald keurig was het duet Ave Verum van Mozart; wat een paar mooie jongensstemmen!, die door den heer Nijs kundig begeleid werden.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur