Handelingen

Rotterdam, Jeruzalemstraat 95 - Jeruzalemkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Jeruzalemkerk
Genootschap: Christelijke Gereformeerde Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Rotterdam
Plaats: Rotterdam
Adres: Jeruzalemstraat 95
Postcode: 3061GM
Sonneveld-index:
Jaar ingebruikname:
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: Christelijke Gereformeerde Kerk
Monument status: Gemeentelijk monument



Geschiedenis

Gebouw

Grote kerk zonder toren, gereed gekomen voor de eredienst in 1904. Gebruikt door de volgende kerkgenootschappen:

  • 1904-1969 Gereformeerde Kerken in Nederland
  • 1970-1980 Gereformeerde Gemeente in Hersteld Verband
  • 1980-heden Christelijk Gereformeerde Kerk

Huidige gemeente

Mooie neokerk zonder toren in Rotterdam - Oost, wijk Kralingen.

De huidige gemeente werd geïnstitueerd op 15 juni 1930 als Gereformeerde Gemeente in Hersteld Verband. Op 27 augustus 1980 werd de gemeente op haar verzoek door de classis Rotterdam met algemene stemmen toegelaten tot het verband van de Christelijke Gereformeerde Kerken. Meer informatie over de geschiedenis van de gemeente is lezen in het gedenkboek van de hand van wijlen dhr. C. van Holten. Het is verschenen onder de titel In het jubeljaar, 1930-1980, 50 jaar Gereformeerde Gemeente in Hersteld Verband te Rotterdam. Dit boek, dat vele historische foto's bevat, is niet meer verkrijgbaar.

In de media

  • Uit: Reformatorisch Dagblad d.d. 31 mei 2005.

Vierde zij vorig jaar het 100-jarig bestaan van haar kerkgebouw, dit jaar herdenkt de Christelijk Gereformeerde Jeruzalemkerk in Rotterdam-Kralingen dat zij 75 jaar geleden, op 15 juni 1930, werd geïnstitueerd. De eerste predikant was ds. D. C. Overduin. Samen met de gemeenten in Sliedrecht en Giessendam werd de naam ”Gereformeerde Gemeente in hersteld verband” aangenomen.

Ds. D.C. Overduin is tot aan zijn overlijden op 11 december 1946 aan de gemeente verbonden geweest. Hij werd opgevolgd door zijn zoon ds. P. Overduin. In 1978 werd ds. P. Overduin ziek, waardoor hij emeritaat moest aanvragen. De gemeente was tot die tijd zelfstandig, maar kon dit niet blijven. In 1980 sloot zij zich aan bij het verband van de Christelijk Gereformeerde Kerken. Vanaf 1981 tot 1993 diende ds. P. Beekhuis de gemeente. Sinds 1999 is ds. J. M. J. Kieviet aan de gemeente verbonden.

De gemeente kerkte in de afgelopen 75 jaar op verschillende plaatsen, zoals in het gebouw De Eendracht aan de Goudseweg en vervolgens het Verkooplokaal aan de Goudsesingel. In 1932 deed zich de mogelijkheid voor om een kerkgebouw aan de Jan van Loonslaan te huren. Als gevolg van het bombardement van 14 mei 1940 werd dit kerkgebouw verwoest. De gemeente week toen uit naar een gymnastieklokaal aan de Boezemsingel. Pas in 1955 beschikte de gemeente weer over een eigen kerkgebouw: Eben Haëzer aan de Linker Rottekadehof. Dit gebouw moest echter worden gesloopt vanwege stadsvernieuwing.

Opnieuw moest worden gezocht naar een nieuw kerkgebouw. In 1969 kon de gemeente de Jeruzalemkerk aan de Jeruzalemstraat in Rotterdam-Kralingen aankopen. In dit kerkgebouw komt zij nog steeds bijeen.

Externe link

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Orgel