Handelingen

Rozenburg, Jan Tooropstraat 5 - Jozef

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Jozef
Genootschap: Rooms-Katholiek
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Rotterdam
Plaats: Rozenburg
Adres: Jan Tooropstraat 5
Postcode: 3181HE
Sonneveld-index: 03330
Jaar ingebruikname: 1976
Architect: ir. N.L. de Bruijn b.i. b.n.a.
Huidige bestemming: combinatiegebouw school/kerk
Monument status: geenGeschiedenis

Rozenburg, St. Jozef; jk 01-11-2010

De rooms-katholieke gemeenschap in Rozenburg bestaat vanaf ongeveer 1955. In het midden van die vijftiger jaren woonden er weliswaar wel enige katholieken in Rozenburg maar dezen behoorden tot de parochie van Brielle. Omdat Brielle vrij ver weg lag was de pastoor van Maassluis de aangewezen pastoor voor de Rozenburgse katholieken.
In het jaar 1958 gaat het allemaal wat veranderen: op kerstmis wordt de eerste katholieke kerkdienst gehouden in gebouw ‘De Schans’, het plaatselijke verenigingsgebouw.
In 1959 komt pater Van Ogtrop naar Rozenburg om de katholieke gemeenschap langzaam uit te bouwen tot een zelfstandige parochie.
Een eigen onderkomen werd gevonden in het Lokaal voor Christelijke Belangen dat in 1960 feestelijk in gebruik genomen werd.
In 1966 wordt de parochie geheel zelfstandig. Als plaats van de zondagse vieringen heeft ook nog de gereformeerde Ontmoetingskerk dienst gedaan, totdat uiteindelijk in 1976 de eigen kerkruimte in gebruik werd genomen.

De kerk bevindt zich onder hetzelfde dak als de katholieke basisschool ‘De Rozenhorst’ en in de week wordt ook de helft van de kerkruimte gebruikt als speelzaal voor de kleuters.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur