Handelingen

Schildwolde, Hoofdweg 125 - Kerk van Schildwolde

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Kerk van Schildwolde
Genootschap: PKN Protestantse gemeente de Woldkerken
Provincie: Groningen
Gemeente: Midden-Groningen
Plaats: Schildwolde
Adres: Hoofdweg 125
Postcode: 9626AA
Inventarisatienummer: 01184
Jaar ingebruikname: 1686
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 33816

Geschiedenis

Verving oudere kerk, vrijstaande forse toren 1250, stenen spits.

Toren

De bakstenen gepleisterde zaalkerk aan de Hoofdweg is in 1686 gebouwd op de fundamenten van een oudere kerk uit de 13e eeuw. Aan de vrijstaande Juffertoren (uit de 14e eeuw), die nog bij de oude kerk hoorde, is een legende verbonden. Ooit waren er drie zeer rijke maar 'zondige' zusters ('de juffers') die alleen maar aan hun uiterlijk dachten. Ze kregen op latere leeftijd spijt van hun zonden. Ze gingen uit elkaar en beloofden dat ze elk een toren zouden bouwen als boete voor hun zonden. Van de drie "Juffertorens" in Schildwolde, Onstwedde en Holwierde is de laatste in 1854 afgebroken nadat hij in 1806 al was verlaagd en in 1836 was ingestort.

Monumentomschrijving Rijksdienst

HERV.KERK en TOREN op verhoogd kerkhof. In 1686 wellicht op oudere grondslag gebouwde vijfzijdig gesloten kerkgebouw. In de kerk preekstoel met getorste zuiltjes langs de kuip; kapstokbord, trap en klankbord, alles uit 1666. Een overhuifde en een niet overhuifde herenbank met gesneden friezen en opzetstukken, beide omstreeks 1666. Alle banken met knoppen, aan de preekstoelzijde restant van doophek met spijltjesfries. Vele grafzerken 17e-19e eeuw. Vrijstaande 13e eeuwse toren met gemetselde spits opgaande boven topgevels met klimmende boogfriezen. Mechanisch torenuurwerk, "Concordia", W.J. Koek, Midwolda. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk 1598, in 1702 door R. Symons voorzien van slingermechanisme. In 1908 hersteld. Buiten gebruik gesteld. Orgel in 1868 gemaakt door R. Meijer.

In 2003 is het interieur gerestaureerd van de in 1686 op de grondslagen van de toen afgebroken tufstenen kerk gebouwde kerk. In de herfst was de restauratie voltooid. Onder andere zijn een nieuwe pleisterlaag en een nieuwe houten vloer aangebracht. Er zijn drie banken met familiewapens. Deze zijn gerestaureerd. In het koor zijn banken verwijderd. Nu zijn de oude grafstenen weer te lezen. (48-02/49-03)

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur