Handelingen

Sellingen, Dorpsstraat 11 - Gereformeerde Kerk (1911 - 2021)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Kerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Groningen
Gemeente: Westerwolde
Plaats: Sellingen
Adres: Dorpsstraat 11
Postcode: 9551AB
Sonneveld-index: 01192
Jaar ingebruikname: 1911
Architect:
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: geen

Geschiedenis

Zaalkerk zonder toren.

De Gereformeerde Kerk in Sellingen is geïnstitueerd op 12 april 1838. De eerste jaren is er op allerlei verschillende plekken gekerkt. In 1855 werd de eerste Gereformeerde Kerk gebouwd. Dit gebouw werd in 1911 vervangen door een nieuw gebouw aan de Dorpsstraat 11. De voorgevel is gewijzigd. Er waren in 2006 plannen dit gebouw te slopen en ervoor in de plaats appartementen te bouwen met een multifunctionele ruimte die ook voor kerkdiensten gebruikt zou kunnen worden. Overigens leek het er ook op dat binnen niet al te lange tijd een protestantse gemeente gevormd kon worden die de huidige Hervormde Kerk zou gaan gebruiken. (55-06)

  • 2017 Nog steeds zijn er een aparte Hervormde en een aparte Gereformeerde Kerk(gemeente) in Sellingen. De Gereformeerde Kerk is nog altijd in actief gebruik.
  • 2021 - Op zondag 12 december 2021 om tien uur vond ‘de laatste volledige kerkdienst’ plaats in het gereformeerde kerkgebouw aan de Dorpsstraat. Het kerkgebouw ‘De Hoeksteen’ wordt verkocht.

Orgel

Het orgel is ca 1875 gebouwd, het is niet bekend wie de orgelbouwer is en in welke kerk het orgel oorspronkelijk heeft gestaan. In 1908 is het orgel overgeplaatst naar de Havenkerk in Hilversum. In 1923 is het orgel overgeplaatst naar de Zuiderkerk in Hilversum en werd het orgel voorzien van een ander front. Sinds 1951 staat het orgel in de Gereformeerde kerk in Sellingen. Het orgel is sinds 1991 niet meer in gebruik, men maakt nu gebruik van een elektronisch Content orgel, type D1500.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 31 januari 2006.

De gereformeerde kerk in het Groningse Sellingen wordt gesloopt. Het kerkgebouw moet plaatsmaken voor een appartementscomplex voor ouderen. De gemeente Vlagtwedde, de gereformeerde kerk en een woningbouwcorporatie zijn daarover afspraken aan het maken, aldus de website.

Bij de appartementen komt een multifunctionele accommodatie van 325 vierkante meter met de mogelijkheden voor kerkelijke activiteiten zoals kerkdiensten. Het project past qua hoogte en ligging in de structuur van de Dorpsstraat.

Waarschijnlijk zijn de kerkelijke activiteiten in het appartementscomplex van tijdelijke aard. In het kader van Samen op Weg wordt de mogelijkheid onderzocht of op termijn de gereformeerde kerk en de hervormde gemeente in Sellingen samen gebruik kunnen maken van de hervormde kerk in het dorp.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 29 maart 2012.

De gereformeerde kerk in het Groningse Sellingen heeft zaterdag met de presentatie van een jubileumboek de activiteiten rond haar 175-jarig bestaan afgesloten. In het jubileumboek –”Gaan, op hoop van zegen”– stellen ruim 150 gemeenteleden zich met foto’s en interviews aan de lezer voor. Ook bevat het boek een terugblik op de achterliggende 175 jaar en een kort overzicht van de huidige activiteiten van de gemeente.

Het werk werd gepresenteerd door P.A. Hoomoedt, voorzitter van de kerkenraad. G. van der Zwaag-Hagedoorn (92), het oudste lid van de kerkelijke gemeente, nam het eerste exemplaar in ontvangst.

Tien procent van de opbrengst van de boekverkoop gaat naar een project van Kerk in Actie, de diaconale organisatie van de Protestantse Kerk in Nederland, in het dorp Tarigrad in Moldavië.

De gemeente van Sellingen telt 136 belijdende en 63 doopleden. Op dit moment is ze vacant.

  • Uit Westerwoldeactueel 20 september 2014

De kerk niet alleen open op de zondagmorgen maar ook door de week: die wens leeft al langer bij de Gereformeerde Kerk in Sellingen. Vanuit deze gedachte is een stiltecentrum in het kerkgebouw aan de Dorpsstraat ingericht.

Een stiltecentrum is een ruimte in de kerk waar mensen kunnen binnenlopen wanneer ze een moment van rust zoeken, even willen nadenken of mediteren of iets willen weten van kerk en geloof in het algemeen of over de plaatselijke gemeente. Een plek om even de drukte en de druk van alle dag los te laten, een kaarsje aan te steken of je te verdiepen in de informatie die op een leestafel ligt. Er is een gastenboek waarin bezoekers opmerkingen of suggesties kwijt kunnen en er is altijd iemand op de achtergrond aanwezig voor een gesprekje, het zo mogelijk beantwoorden van vragen, enz. De Gereformeerde Kerk is onderdeel van de Protestantse Kerk Nederland (PKN).

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur