Handelingen

Sint Hubert, Kerkpad 16 - Hubertus en Barbara

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hubertus en Barbara
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Land van Cuijk
Plaats: Sint Hubert
Adres: Kerkpad 16
Postcode: 5454GK
Sonneveld-index : 08206
Jaar ingebruikname: 1825
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 29935

Geschiedenis

Historische dorpskerk met toren.

Gebouwd als een bijkapel van de parochiekerk van Mill door de toenmalige pastoors, de paters Norbertijnen. Zij hebben lange jaren de kapel bediend. Deze paters kwamen uit het klooster Mariënweerd in de buurt van Beesd aan de Linge. Zij leverden de pastoors van Mill van 1323 tot 1818 met uitzondering van de periode 1603 tot 1673. Na de vrede van Münster-Osnabrück in 1648 (einde 80-jarige oorlog) mocht de kapel niet meer als kerk gebruikt worden. Het gebouw verviel tot een opslagplaats voor turf en klein gereedschap tot 1796. In dat jaar kreeg de kapel weer een eigen pastoor en werd officieel de parochie van de Heiligen Hubertus en Barbara opgericht.

  • 2015 - Voornemen tot sluiting van de kerk.
  • 2020 - Nog in gebruik

Monumentomschrijving Rijksdienst

R.K. Kerk van de H.H. Hubertus en Barbara. Ten dele nog 15e eeuws gotische kerk, waaraan in 1924 een nieuw transept en koor toegevoegd zijn. 15e eeuwse toren van drie geledingen, waarvan de middelste met rechthoekig en de bovenste met spitsboogvormige nissen is versierd; achtkante spits. Eenbeukig schip met vlak gestucadoord tongewelf uit 1825. Kerk-inventaris: in het torenportaal beelden, tesamen de Drievuldigheid met Maria en Johannes Evangelist voorstellende, afkomstig van het gesloopte 18e eeuwse altaarretabel. 18e eeuwse preekstoel en biechtstoel; vroeg 16e eeuws Catharinabeeld; laat 18e eeuwse beelden van Hubertus, Jacobus en Barbara. Gesneden orgelbalustrade uit 1857. Mechanisch torenuurwerk, elektrische opwinding.

Monumentomschrijving Cultuurhistorische Waardekaart

  • Bouwperiode: 1400-1500
  • Bouwstijl: Gotiek
  • Gevels en Materialen: Baksteen.
  • Vensters en Deuren: Rondboogramen, glas-in-lood.
  • Dak en Bedekking: Zadel- en schilddaken, leien.
  • Bijgebouwen: Kerkhof met smeedijzeren hek en graf Past. Baselmans (1914), Past. Kerkstens (1881) en neogotische kapel (eind 19e eeuw) met schildering met PX-monogram, boom en figuren.
  • Interieur: In het torenportaal beelden, tezamen de Drievuldigheid met Maria en Johan nes Evangelist voorstellende, afkomstig van het gesloopte 18e eeuwse altaarretabel. 18e eeuwse preekstoel en biechtstoel.
  • Bijzonderheden: Vroeg 16e eeuws Catharinabeeld; laat 18e eeuwse beelden van Hubertus, Jocobus en Barbara. Gesneden orgelbalustrade uit 1857. Klezoren in het oude deel. Het transept en koor stilistisch aansluitend aan het oude gedeelte. Sacristie onder schilddak en bijgebouw onder plat.

Externe links

Afbeeldingen

Interieur