Handelingen

Sommelsdijk, Olympiaweg 44 - Rehobothkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Rehobothkerk
Genootschap: Hersteld Hervormde Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Goeree-Overflakkee
Plaats: Sommelsdijk
Adres: Olympiaweg 44
Postcode: 3245DL
Inventarisatienummer: 18639
Jaar ingebruikname: 2006
Architect: Born Architectenbureau, Middelharnis
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Mooie "refodome" met toren.

Architectenbureau Born BNA te Middelharnis heeft het ontwerp gemaakt voor een kerk voor de Hersteld Hervormde Gemeente van Sommelsdijk, Middelharnis en omgeving. Op 13 januari 2006 is de eerste paal geslagen. En zondag 24 december 2006 kon de kerk in gebruik worden genomen. Er is plaats voor 650 kerkgangers.

Voor deze streekkerk is het grote orgel uit de (in 2006 gesloopte) Ned. Herv. Pauluskerk van Rotterdam aangekocht.

De kerk, die de naam Rehoboth kreeg, staat aan de Olympiaweg 44 te Sommelsdijk.

De Hersteld Hervormde Rehobothkerk, al in gebruik vanaf 24 december 2006, is vrijdag 23 maart 2007 officieel in gebruik genomen. De zaterdag erna was er open dag.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 7 maart 2006.

De Nederlandse hervormde gemeente (in h.v.) van Middelharnis/Sommelsdijk hoopt aan het einde van dit jaar gebruik te kunnen maken van een nieuw kerkgebouw. De HNHK-gemeente heeft een stuk grond gekocht waarop inmiddels is begonnen met de bouw van een bedehuis. De kerk krijgt 700 zitplaatsen en kan door middel van schuifwanden uitgebreid worden tot 1000 plaatsen. Momenteel worden de diensten gehouden in de scholengemeenschap Prins Maurits in Middelharnis.

Het orgel voor de nieuwe kerk komt uit de Pauluskerk in Rotterdam. Door giften van gemeenteleden was het mogelijk dit instrument te kopen. De landelijk bekende Pauluskerk, waarin sinds 1981 verslaafden worden opgevangen, gaat halverwege dit jaar tegen de vlakte. Hij moet plaatsmaken voor woningbouw.

Het orgel is in 1961 gebouwd, heeft 3 klavieren (bedoeld wordt: manualen), 30 registers verdeeld over pedaal, hoofd- rug- en borstwerk en wordt door firma Steendam uit Roodeschool verplaatst.

Uit Reformatorisch Dagblad, 19 december 2006.

De hersteld hervormde gemeente (hhg) van Middelharnis-Sommelsdijk hoopt zondag voor het eerst diensten te beleggen in haar nieuwe kerkgebouw. Het gebouw staat bij de entree van het dorp, aan de Olympiaweg. Twee jaar geleden werd begonnen met de voorbereiding van de bouw. Binnen vier maanden was een locatie voor het kerkgebouw bepaald en kon de architect (Architectenbureau Born te Middelharnis) de plannen uitwerken. Op 9 januari 2006 begon Bouwbedrijf Boeter met de bouw. De officiële oplevering was op 1 december.

In de kerkzaal is plaats voor 650 kerkgangers, wat door het bijtrekken van een zaal kan worden uitgebreid tot bijna 900. In de loop van 2007 zal het orgel, afkomstig uit de Pauluskerk in Rotterdam, in de kerkzaal worden geplaatst. Rondom de zaal zijn een consistorie en vijf vergaderzalen gesitueerd. Een aantal zalen is tot één grotere zaal samen te voegen.

Bij de bouw is veel werk gedaan door vrijwilligers. Het buitenterrein wordt ook door eigen mensen bestraat en ingericht. De officiële ingebruikname vindt in februari of maart plaats. De totale bouwkosten bedragen ongeveer 3 miljoen euro.

Foto: Mbumakalender, 2010
Uit Reformatorisch Dagblad, 20 maart 2007.

Het nieuwe kerkgebouw van de hersteld hervormde gemeente te Middelharnis-Sommelsdijk e.o. wordt vrijdag officieel in gebruik genomen. Na een jaar van voorbereiding en een jaar bouwen werd op 24 december 2006 reeds de eerste dienst in het gebouw gehouden. Ook hierna hebben honderden vrijwilligers nog veel werk verzet. Vrijdagavond wordt het gebouw officieel overgedragen aan de kerkvoogdij. Dit gebeurt in een dienst die geleid zal worden door de consulent, ds. P. Korteweg. Zaterdag is het mogelijk het kerkgebouw te bezoeken.

Persbericht PKN 26 juni 2009.

Voorziening Commissie voor Bijzondere Zorg.

Na 1 mei 2004 hebben zich 350 van de ruim 2600 leden van de hervormde gemeente van Middelharnis doen uitschrijven uit het register van de hervormde gemeente en zich aangesloten bij de hersteld hervormde gemeente. Aan de hersteld hervormde gemeente wordt door de hervormde gemeente kerkrentmeesterlijk en diaconaal vermogen overgedragen.

Links

Afbeeldingen