Handelingen

Standdaarbuiten, Markt 25 - Johannes de Doper (1924 - 2014)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Johannes de Doper
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Moerdijk
Plaats: Standdaarbuiten
Adres: Markt 25
Postcode: 4758BL
Sonneveld-index: 08261
Jaar ingebruikname: 1924
Architect: Oomen, J.
Huidige bestemming: buiten gebruik (2014)
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Plattegrond. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004.

Grote dorpskerk in laat-neogotische vormen. Het is een kruiskerk op centraliserend grondplan, architectonisch verwant aan de kerk te Sluis van dezelfde architect. Toren naast de voorgevel. De oorspronkelijke torenspits ging bij beschietingen in de oorlog verloren. Na de oorlog kreeg de toren een tentdak. Het interieur is in schoonmetselwerk uitgevoerd en werd na de oorlog eveneens versoberd hersteld. Er was begin jaren 2000 een plan om de te groot geworden kerk tot een kleinere ruimte te verbouwen.

 • 2014 Het is nog niet duidelijk wat er gebeurt met het de Johannes de Doperkerk in Standdaarbuiten. Op 29 juni 2014 is de parochiekerk gesloten, omdat er te weinig kerkgangers zijn. Gemiddeld komen er nog ongeveer 15 mensen naar een zondagsmis. De kerk staat te koop.
 • 2015 De kerk is verkocht aan een particulier. Toekomst nog ongewis.

Monumentomschrijving CultuurHistorische Waardekaart

 • Bouwperiode: 1924
 • Architect: Oomen, J.
 • Gevels en Materialen: Gotiserende bakstenen kruiskerk. Asymmetrische gevel aan de Marktzijde.
 • Vensters en Deuren: Bakstenen raamtraceringen met natuurstenen bruggen.
 • Dak en Bedekking: Afgeknotte toren en traptoren met ronde zijkapel. Achthoekige dakruiter.
 • Bijgebouwen: Beeld H. Hart, terracotta (na 1945). Maker: Leo Jungblut, Bilthoven. Uitvoerder: St. Joris, Beesel.
 • Interieur: Preekstoel, comm. bank en zijaltaren atelier Dievoort Antwerpen.
 • Groen: Rondom de kerk kastanje, acacia, beuk, plataan en linde.
 • Bijzonderheden: Centraliserend gebouw met breed schip, transept en koor met vijfzijdige sluiting. In de oksels van schip, transept en koor zijkapellen, die aan de koorzijde driezijdig gesloten zijn.

In de media

 • Uit BN De Stem, d.d. 16 mei 2012

De katholieke kerken in Standdaarbuiten en Stampersgat gaan op termijn dicht. Dat stelt pastoor Maickel Prasing. Hij verwacht dat er in de toekomst drie kerken overblijven waar diensten worden gehouden: de basiliek in Oudenbosch en de kerken in Oud Gastel en Hoeven. De zeven parochies in Oudenbosch, Stampersgat, Standdaarbuiten, Oud Gastel, Bosschenhoofd en Hoeven hebben het bisdom Breda al laten weten dat ze willen samenvoegen. De parochies werken al enkele jaren samen in de Inter Parochiële Vereniging (IPV) Oudenbosch.

 • UIt OmroepBrabant.nl, d.d. 29 juni 2015

Adrie Kuijstermans uit Standdaarbuiten is sinds kort eigenaar van een wel heel bijzonder stukje onroerend goed. Kuijstermans kocht de voormalige kerk in het hart van zijn dorp en hij redde daarmee het gebouw van de ondergang. De zakenman wil nog niet kwijt welke nieuwe bestemming het gebouw krijgt.

 • Uit BN De Stem, 20 oktober 2015

STANDDAARBUITEN - Boze inwoners van Standdaarbuiten willen dat de gemeente Moerdijk voorkomt dat de klokken uit de voormalige Johannes de Doper verdwijnen. De drie kerkklokken worden donderdag uit de voormalige kerk getakeld. Zij verhuizen naar de Oudenbossche basiliek, besloot het parochiebestuur dat in beide plaatsen de gelovigen bedient. Het al drie jaar geleden aan de eredienst onttrokken godshuis werd deze zomer verkocht aan een particulier, Adrie Kuijstermans, op voorwaarde dat de inboedel inclusief de klokken eigendom van de Bernardusparochie zou blijven.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur