Handelingen

Steenbergen, Halsterseweg 5 - Mariakapel (Dassenberg)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Mariakapel Dassenberg
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Steenbergen
Plaats: Steenbergen
Adres: Halsterseweg 5
Postcode: 4651NX
Inventarisatienummer: 20357
Jaar ingebruikname: 1896
Architect: Genk, C.P. van
Huidige bestemming: kapel
Monument status: Rijksmonument 525744


Geschiedenis

Mariakapel in bos op Landgoed Dassenberg, tussen Steenbergen en Halsteren.

Charmante neogotische kapel met dakruiter.

Omschrijving Rijksdienst

Inleiding.

De Neo-Gotische KAPEL is in 1896 gebouwd naar ontwerp van de architect C.P. van Genk. Zij is tussen de bomen gelegen ten noorden van de Herendreef en is met het altaar op het noorden gericht.

Omschrijving.

De eenbeukige kapel is opgetrokken uit machinale baksteen. Zij is twee traveen lang, wordt voorafgegaan door een voorportaal en heeft een vijfhoekige koorsluiting. De kapel is gelegen onder zadeldak, belegd met losanges. De traveen worden van elkaar gescheiden door licht geprofileerde steunberen. De kapel heeft een hardstenen plint rondom en dito waterlijst onder de vensters, alsmede een hardstenen speklaag. Elke travee heeft een hooggeplaatst gepaard spitsboogvenster met glas-in-lood raam. In het koor heeft elke travee een enkel spitsboogvenster met glas-in-lood raam. De gevel heeft een gemetselde, geprofileerde lijst met hardstenen ornamenten en een klokkestoel met speklagen, bekroond door een hardstenen kruis. Het voorportaal heeft een topgevel met hardstenen lijst, bekroond met een heeft elke travee een enkel spitsboogvenster met glas-in-lood raam. De gevel heeft een gemetselde, geprofileerde lijst met hardstenen ornamenten en een klokkestoel met speklagen, bekroond door een hardstenen kruis. Het voorportaal heeft een topgevel met hardstenen lijst, bekroond met een hardstenen ornament. In deze gevel is een spitsboogvormige gevelopening aangebracht met hardstenen geboorte- en sluitstenen. De toegang tot de kapel bestaat uit eenzelfde gevelopening met een ijzeren deur met glas uit later tijd. In het interieur liggen keramische tegels op de vloer en zijn de muren gestuct. Het dak wordt gedragen door een open houten kapconstructie.

Waardering.

De kapel is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als uiting van de negentiende-eeuwse katholieke geloofsbeleving. Zij heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van Neo-Gotische bouwstijl en vanwege de plaats in het oeuvre van de architect van C.P. van Genk. Zij heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. De kapel is gaaf behouden en zeldzaam als onderdeel van een negentiende-eeuws landgoedcomplex.

Afbeeldingen