Handelingen

Stellendam, Bosschieterstraat 4 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Stellendam
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Goeree-Overflakkee
Plaats: Stellendam
Adres: Bosschieterstraat 4
Postcode: 3251AB
Inventarisatienummer: 03494
Jaar ingebruikname: 1819
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 16269

Geschiedenis

Vroege neogotische zaalkerk met dakruiter. Verbouwing en uitbreiding in 1923.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Nederlands Hervormde Kerk. Eenvoudig zaalkerkje, gedateerd op een stichtingssteen aan de voorgevel: 1819. Op het hoge, met pannen gedekte schilddak een houten klokkentorentje, volgens de V.L. afkomstig van een hofstede in Ouddorp. De kerk, die een tongewelf en trekbalken bezit, telt o.a. een preekstoel, eerste kwart 19e eeuw; een orgelkas, 1827; een koperen lezenaar uit de tijd van de preekstoel; een galerij met tochtportaaltje uit de bouwtijd; een ouderlingenbank, eveneens uit de bouwtijd en een koperen kroon, eind 17e eeuw. Klokkenstoel met klok van Gebr. van Bergen, 1912, diam. 62 cm.

Orgel

De orgelkas is in 1827 door L. van den Brink (Amsterdam) gemaakt voor de kapel van het Hersteld Evangelisch Luthers Weeshuis en Diaconaal Oude Mannen- en Vrouwenhuis te Amsterdam. In 1955 plaatst W. van Leeuwen (Leiderdorp) dit orgel in Stellendam, ter vervanging van het Dekker-orgel uit 1923. Het inwendige van het orgel was overigens al in 1904 door D.G. Steenkuyl grotendeels vernieuwd. In 1981 bouwt de firma Ernst Leeflang (Apeldoorn) een nieuw orgel in de kas uit 1827. Adviseur was Arie J. Keijzer.

Dispositie
  • Hoofdwerk (1): Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Fluit 4' - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 4 sterk - Tremulant.
  • Positief (manuaal 2): Holpijp 8' - Prestant 4' - Roerfluit 4' - Nasard 2⅔' - Fluit 2' - Terts 1 3/5' - Cymbel ¼' 2 sterk - Trompet 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Bourdon 16' - Gedekt 8' - Quintadena 4' - Fagot 16'.
  • Koppelingen: manuaal 1 aan pedaal - manuaal 2 aan pedaal - manuaal 2 aan manuaal 1.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1. De drie labiaalregisters van het pedaal zijn met elkaar gecombineerd.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 26 okotober 2015

De hervormde dorpskerk in Stellendam ondergaat een uitgebreide renovatie. Op diverse plaatsen worden stenen vervangen die tijdens de watersnoodsramp in 1953 door zout zijn aangetast, aldus Bram Kievit, secretaris van de kerkenraad. Het water stond toen tot circa 3,25 meter hoogte in de kerk. Verder krijgt de kerk nieuwe dakpannen en vorsten (dakpannen voor de bovenste rij) en nieuw loodwerk. Ook de toren krijgt een opknapbeurt. Er komt een nieuwe haan op de spits en vanbinnen wordt het uurwerk bekeken. De toren is als enige kerktoren op het eiland Goeree-Overflakkee in het bezit van de hervormde gemeente. De andere torens zijn eigendom van de burgerlijke gemeente. De firma Jobse uit Middelburg en aannemingsbedrijf Van der Linde uit Ouddorp voeren de werkzaamheden uit. De totale restauratie kost zo’n 140.000 euro. Bijna 23.000 euro wordt er betaald uit een overheidssubsidie. De gemeente Goeree-Overflakkee draagt 39.000 euro bij voor de kosten aan de toren.

Links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur