Handelingen

Steyl, Rozenstraat 16 - St. Rochus (1931 - 2011)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Provincie: Limburg
Gemeente: Venlo
Plaats: Steyl
Adres: Rozenstraat 16
Postcode: 5935AN
Bouwja(a)r(en): 1930-1931
Sonneveld-index: 13527
Architect: F. Stoks, Venlo
Oorspronkelijke bestemming: Rooms-katholieke kerk
Huidige bestemming: Limburgs Schutterij Museum
Monument status: Rijksmonument 34985


Geschiedenis

De oorsprong van de parochie St. Rochus te Steyl ligt in 1678. In Steyl heerste toentertijd de besmettelijke ziekte dysenterie. Jacques Ronck nam het initiatief een kapel op te richten die gewijd werd aan St. Rochus en St. Sebastianus, beiden noodheiligen en schutspatroons tegen besmettelijke ziekten. Het beeld van de H. Rochus, afkomstig uit deze kapel, wordt in de sacristie van de huidige parochiekerk bewaard. In de kapel werd lange tijd alleen door de week de H. Mis gelezen. Maar de inwoners van Steyl wilden ook de H. Mis op zondag in hun eigen kapel laten lezen. Het duurde echter nog tot 1823 totdat het bisdom toestemming verleende de zondagse hoogmis in de kapel te mogen opdragen. Kannunik B. Canoy bediende de kapel vervolgens ruim 20 jaren. Steyl werd in 1851 een rectoraat en de eerste officieel benoemde rector was F. van Haeff. (Pagina van dit gebouw: St. Rochuskapel)

In 1857 werd een nieuwe grotere kapel gebouwd en ingezegend door de nieuwe rector J. de Gruyter. Deze rectoraatskerk lag tegenover de ingang van het Missiehuis aan de St. Michaelsstraat. De heiligverklaarde Arnold Janssen heeft vele malen in deze kerk de Mis opgedragen, ter vervanging van een zieke rector. (Pagina van dit gebouw: St. Rochus aan de St. Michaëlstraat)

De paters van het Missiehuis SVD kochten in 1928 deze inmiddels te kleine kerk en deze werd in 1932 afgebroken om plaats te maken voor kloostergebouwen [1].

Intussen werd gestart met de bouw van de huidige St. Rochuskerk te midden van rozenvelden onder leiding van bouwheer rector Windhausen, architect F. Stoks en aannemer J. Noten. Pastoor Grispen van Tegelen kwam in 1930 de eerste steen leggen. Vervolgens werd in 1933 de nieuwe kerk door Mgr. Lemmens plechtig geconsacreerd en maakte hij bekend dat Steyl verheven werd tot parochie. Bij deze gelegenheid is rector P. Windhausen benoemd tot eerste pastoor van Steyl. De neo-gotische kerk heeft een hoofdaltaar, twee zijaltaren en biedt plaats aan ruim 500 mensen.

De kerk is bekend vanwege de zich daarin bevindende houten beelden van de H. Rochus (XVII) en H. Sebastiaan (plm 1600).

Bij de gevechten in de Maaslinie in het najaar van 1944 is de kerk licht beschadigd. Na de oorlog volgde restauratie.

De kerk is gesloten voor de eredienst. Zaterdag 27 augustus 2011 is er de laatste kerkdienst gehouden.

Vrijwel onmiddellijk was er een nieuwe bestemming voor de gesloten kerk. Het Limburgs Schutterij Museum zocht een nieuw onderkomen. En dat vond het in de Sint Rochuskerk in Steyl.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur