Handelingen

Ugchelen, Hoenderloseweg 108 - Kapel Caesarea

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Caesarea
Genootschap: RK kapel in ziekenhuis
Provincie: Gelderland
Gemeente: Apeldoorn
Plaats: Ugchelen
Adres: Hoenderloseweg 108
Postcode: 7339EJ
Inventarisatienummer: 12266
Jaar ingebruikname: 1923
Architect: Schrakamp
Huidige bestemming: kerk
Monument status:


Geschiedenis

Kapel voormalig sanatorium, nu Medisch Kindertehuis.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 16 september 2009.

De historische kapel van het gebouwencomplex Caesarea in Ugchelen bij Apeldoorn is geheel gerenoveerd. Het uit de jaren 20 van de vorige eeuw stammende gebouw is zaterdag officieel geopend door burgemeester mr. G.J. de Graaf van Apeldoorn. De kapel is voorzien van een nieuw leien dak, gerestaureerde glas-in-loodramen en kreeg nieuwe verflaag. Verder kwam er een moderne aanbouw.

De heropende kapel van Caesarea is in 1921 gebouwd. Pater Jaques Schreurs m.s.c., een kapelaan afkomstig uit het Limburgse Ophoven, droeg op 18 november 1923 de eerste mis op in de kapel, die voor de gelegenheid versierd was met hei en dennentakken. Schreurs was van 1922 tot 1923 rector van Caesarea.

De grondlegger en naamgever van Caesarea, Friedrich Caesar, werd na zijn dood (op 6 juni 1928) begraven in de crypte onder de kapel. Caesar had dat notarieel laten vastleggen. De stoffelijke resten van Caesar en zijn vrouw zijn in 1995 verwijderd en begraven in een algemeen graf op begraafplaats Heidehof. De grafsteen bleef achter in de crypte.

De kapel raakte in de loop van de tijd in verval. Glas-in-loodramen sneuvelden. Aan die toestand is nu een einde gekomen. Het gebouwencomplex wordt door het Leger des Heils gehuurd van de Apeldoornse zakenman W. Goudkuil, die de renovatie van de kapel betaald heeft. De crypte onder de kapel wordt dagelijks opengesteld als stilteruimte.

In Caesarea is behalve een afdeling van ontwenningskliniek De Wending ook het hoofdkantoor van het Centrum voor Wonen, Zorg en Welzijn Gelderland (CWZWG) gevestigd. Het CWZWG is een werkeenheid van de Stichting Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg.


opname 13-03-2012 © André van Dijk Veenendaal
opname 13-03-2012 © André van Dijk Veenendaal
opname 13-03-2012 © André van Dijk Veenendaal
opname 13-03-2012 © André van Dijk Veenendaal

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur


Gebrandschilderde Ramen