Handelingen

Uithoorn, Amsteldijk Noord 3 - Thamerkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Thamerkerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Uithoorn
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Uithoorn
Plaats: Uithoorn
Adres: Amsteldijk Noord 3
Postcode: 1422XW
Inventarisatienummer: 06118
Jaar ingebruikname: 1835
Architect:
Huidige bestemming: multifunctioneel gebouw
Monument status: Rijksmonument 35681

Geschiedenis

Gebouwd als Ned. Hervormde kerk. Belangrijke neoclassicistische kerk met daktorentje. In gebruik als Protestantse Kerk, maar ook als Cultureel Centrum en voor bruiloften en uitvaarten. Achter deze kerk staat het Verenigingsgebouw "De Morgenster", adres De Visserlaan 6.

  • 2019 - De kerk is nu nog eigendom van de Protestante Gemeente Uithoorn (PGU). Deze heeft echter genoeg aan kerkgebouw De Schutse. In eerste instantie zou de Thamerkerk in handen komen van de Ethiopische Kerk. Maar deze overeenkomst ging op het laatste moment niet door. Het gebouw was te klein naar de zin van de Ethiopische Kerk. Een opluchting voor de gemeente, want door verkoop aan de kerk zou het gebouw niet langer toegankelijk zijn voor inwoners.
  • 2020 - De bekende Thamerkerk aan de Van Seumerenlaan, een rijksmonument, is weer in de verkoop. Reeds in 2016 heeft de Protestantse Gemeente Uithoorn besloten om de vieringen in de Thamerkerk stop te zetten en alleen nog als kerkelijke gemeente bij elkaar te komen in De Schutse bij het Zijdelwaardplein. In september 2017 vond de laatste viering in de Thamerkerk plaats. De Protestantse Gemeente Uithoorn, als eigenaar van de kerk, heeft vervolgens besloten de Thamerkerk te verkopen en is op zoek gegaan naar een koper. De koper werd uiteindelijk Heemlocaties uit Amstelveen.
  • 2021 - Kerk staat te koop.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Houten klokkentorentje op het dak, houten ingangsportico, eenvoudig protestants bedehuis, 1834. Klokkenstoel met klok van François Hemony, 1659, diam. 81,5 cm. Mechanisch torenuurwerk van Eijsbouts.

Orgel

De nieuwe Hervormde Kerk in Uithoorn werd op 6 april 1835 in gebruik genomen. Ruim een jaar later, op 2 oktober 1836, nam men ook een orgel in gebruik, gebouwd door Hermanus Knipscheer. Er volgden reparaties en wijzigingen door Dekker in 1929 en Wattel in 1945. Dekker plaatste een vrij pedaal met een Subbas 16', vernieuwde de Trompet 8' en plaatste een Voix Céleste op het bovenklavier. Ook werd een electrische windmotor geplaatst. In 1972 maakte Van der Linden een volledig nieuw binnenwerk, waarbij een aantal oude stemmen behouden bleven. Het bovenwerk is rond 1990 in een orgelkas geplaatst. Ook zijn toen de oorspronkelijke beelden opnieuw op de kas geplaatst. De firma De Jongh breidde het orgel later uit met een vrij pedaal met drie stemmen.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur