Handelingen

Uithoorn, Potgieterplein 2 - Sacrament

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: H. Sacrament
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Uithoorn
Plaats: Uithoorn
Adres: Potgieterplein 2
Postcode: 1422BB
Jaar ingebruikname: 1965
Architect: Koene, H.L.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Interessante moderne kerk, bijnaam "De Burcht". Gebouwd als tweede R.K. kerk in Uithoorn, in een uitbreidingswijk uit de jaren 1960 in het noorden van Uithoorn. (Hier dichtbij zijn ook de Ned. Herv. Kerk "De Hoeksteen" en de Geref. Kerk "De Schutse" gebouwd).

Losstaande kerktoren, met drie klokken. Grote rechthoekige kerkzaal, met links van de koorzijde een groot, kleurrijk raam. Rechts van het koor een grote dagkapel, met mooie abstracte beglazing. Sinds 2007 is dit de enige R.K. parochiekerk in Uithoorn, na sluiting van de historische St. Johannes de Doper, bijnaam "De Schans", in het centrum van Uithoorn. Enkele voorwerpen zijn uit die kerk geplaatst in deze kerk: o.a. 4 houten Evangelistenbeelden, in de koorwand; de (op zich moderne) kruiswegstaties; enkele panelen uit de voormalige communiebank.

Sinds ± midden jaren 2000 bestonden er een plannen tot sluiting en sloop, op langere termijn, van deze Sacramentskerk, voor totale nieuwbouw van één R.K. kerk in Uithoorn. Deze plannen lijken op de lange baan geschoven wegens de onduidelijkheid over de toekomst van de in 2007 gesloten "Schanskerk" in het centrum van Uithoorn.

Orgel

Het orgel is gebouwd door W. van Leeuwen in 1966.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur kerkzaal

Interieur dagkapel