Handelingen

Uithuizermeeden, Torenstraat 26 - Mariakerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Mariakerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Uithuizermeeden
Provincie: Groningen
Gemeente: Het Hogeland
Plaats: Uithuizermeeden
Adres: Torenstraat 26
Postcode: 9982AX
Sonneveld-index: 01275
Jaar ingebruikname: 13e
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 21315

Geschiedenis

De Mariakerk van Uithuizermeeden is gebouwd in het midden van de 13e eeuw. De kerk is in latere eeuwen verder uitgebreid. In de 19e eeuw zijn de muren bepleisterd en kreeg de kerk zijn huidige neoclassicistische aanzicht. De preekstoel is uit 1708 en is van de hand van Albert Meyer. De monumentale toren is in 1717 gebouwd. De kerk is begin jaren 2000 gerestaureerd en zaterdag 18 december 2004 weer in gebruik genomen. Op 7 januari 2007 was de Protestantse Gemeente van Uithuizermeeden een feit. De Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk gaan sindsdien als PKN gemeente verder.

  • 2021 - De protestantse (voormalig gereformeerde) kerk ‘Het Anker’ te Uithuizermeeden blijft de PKN-kerk in dat dorp. De protestantse kerk ‘op Meij’, de monumentale voormalig hervormde ‘Mariakerk’, wordt overgedragen aan de Stichting Oude Groninger Kerken. (Bron:[1])
  • 2022 - Op vrijdag 17 juni 2022 is de Mariakerk in Uithuizermeeden overgedragen aan de stichting.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Herv. KERK EN TOREN op omheind kerkhof. Aanvankelijk eenbeukig 13de eeuws kerkgebouw, met gotische sluiting en begin 18e eeuw toegevoegde dwarspanden. Over de tweede travee van het schip meloenvormig koepelgewelf, overigens kruisribgewelven. In de kerk rijk met snijwerk versierde preekstoel met trap, achterschot, klankbord en lezenaar; bijpassend doophek; twee herenbanken met lofwerkbekroning op het achterschot en deuren. Alle banken met knoppen. Avondmaalstafel met marmeren blad. Op de preekstoel twee koperen zandloperhouders; op het doophek lezenaar met koperen kaarsenarmen. Groot orgel met rugpositief in kas met snijwerk versierd, in 1785 gemaakt door A.A. Hinsz; orgelbalustrade. Twee tochtportalen. Grafmonument voor Rudolf Huinga. Rouwbord van Rensema. Zestienlichts koperen kroon. Gebrandschilderd wapenruitje 1672. Toren met hoge open lantaren, naar 18e eeuwse vorm herbouwd in 1897. Klokkenstoel met klok van Petit & Fritsen, 1897, diam. 146 cm. Mechanisch torenuurwerk A. Veenhof, Groningen, 1897. Het oude mechanische torenuurwerk is nog aanwezig.

Orgel

Het orgel in de kerk is naar een ontwerp van Albertus Antoni Hinsz, die met de bouw is begonnen, maar vrij snel daarna is overleden. Het instrument is afgebouwd door de orgelbouwer M. Hardorff.

  • 2015 Orgel is gerestaureerd door orgelmakerij Reil.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur