Handelingen

Urk, Nagel 43 - Immanuëlkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Immanuëlkerk
Genootschap: Christelijke Gereformeerde Kerk
Provincie: Flevoland
Gemeente: Urk
Plaats: Urk
Adres: Nagel 43
Postcode: 8322EC
Sonneveld-Index: 19730
Jaar ingebruikname: 2009
Architect: Beijnum, W.M. van (Amerongen)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Imposante "refodome" met toren. Bij ingebruikname werd dit de derde Christelijke Gereformeerde Kerk in Urk.De Immanuëlkerk aan de Nagel is ontworpen door architect Van Beijnum en biedt plaats aan bijna 1000 personen: 700 in de kerkzaal en ongeveer 250 op de galerij. Ook beschikt de kerk over zeven zalen voor het houden van catechisaties en vergaderingen. Vanaf november 2009 is deze kerk in gebruik.

Het orgel

Het orgel is oorspronkelijk gebouwd door firma L. Verschueren voor de R.K. H. Sacramentskerk in Nijmegen-Brakkenstein. Wegens de sloop van die kerk is het orgel in 2009 aangekocht voor de nieuwe Immanuëlkerk. Het orgel is daarna helemaal verbouwd door firma Kaat & Tijhuis. De dispositie is ingrijpend gewijzigd en ook is een deels nieuwe klassiek vormgegeven orgelkas gebouwd. In 2012 is het orgel in gebruik genomen. Het Immanuëlkerkorgel is in 1965 gebouwd voor de Parochiekerk van Het Allerheiligst Sacrament te Brakkenstein, Nijmegen – een mechanisch orgel, opgebouwd uit hoofdwerk, rugwerk en pedaal. In 1985 werd het orgel, dat van de hand van Firma Verschueren komt, uitgebreid met rugwerk. Rond 2007 kocht Kaat & Tijhuis Orgelmakers het instrument en maakte het geschikt voor de Immanuëlkerk. Ook is het uitgebreid en in een nieuwe kast geplaatst.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 25 maart 2008.

De christelijke gereformeerde kerk Maranatha te Urk krijgt een derde kerkgebouw. De eerste paal voor de nieuwe Immanuëlkerk gaat op 5 april de grond in. Naar verwachting zal de bouw (door het Urker bouwbedrijf L. Post en zonen) volgend jaar maart/april gereed zijn. Urk-Maranatha, dat inmiddels zo’n 3340 leden telt, beschikt op dit moment over twee gebouwen: de Maranathakerk en De Schuilplaats. „Een jaar of vijf, zes geleden waren we hier uitgegroeid”, zegt ds. H. Polinder, een van de drie predikanten van de gemeente. „Een deel van de gemeente heeft toen onderdak gevonden in de aula van de Pieter Zandt, die een afdeling heeft op Urk.” Ook de aula van de Pieter Zandt werd echter te klein, en sinds een jaar wordt er gebruikgemaakt van sporthal De Vlechttuinen. Hier komen zondags 450 à 500 gemeenteleden samen. De nieuwe Immanuëlkerk, een ontwerp van architectenbureau Van Beijnum, gaat een kleine 1000 zitplaatsen tellen: 700 op de begane grond, ongeveer 250 op de galerij. „Maar waarschijnlijk komen de banken op de galerij er voorlopig nog niet”, aldus ds. Polinder. „Het wordt een kerk op de groei.” Het nieuwe bedehuis -het vijfde christelijke gereformeerde kerkgebouw in het vissersdorp- komt te staan aan de Nagel, in de nieuwe Polderwijk. Hier wonen veel jonge gezinnen. Het gebouw zal alles bij elkaar ruim 4 miljoen euro gaan kosten. Daarbij zijn zeven „behoorlijke zalen” inbegrepen; de Maranathagemeente kampt met een nijpend gebrek aan ruimtes voor het houden van catechisaties en vergaderingen. Ook wordt een (bestaand) pijporgel aangeschaft. De verkoop van een perceel grond bij een van de kerkgebouwen leverde, aldus ds. Polinder, een klein startkapitaal op. Verder worden allerhande acties belegd en verstrekken gemeenteleden renteloze leningen. Urk-Maranatha kwam in 1976 met zo’n 1100 leden over uit de Gereformeerde Kerken in Nederland. Op dit moment zijn drie predikanten aan de gemeente verbonden: ds. Polinder, ds. R. Kok en ds. J. Westerink. De laatste hoopt dit najaar met emeritaat te gaan. Twee jaar geleden stelde de gemeente een vierde predikantsplaats in, waarvoor intussen al verschillende enkele beroepen zijn uitgebracht. Emeritus predikant ds. J. Brons verzorgt een deel van het pastorale werk in de gemeente. Urk kent verder de christelijke gereformeerde Eben-Haëzerkerk, met twee kerkgebouwen (de Eben-Haëzerkerk en de Pniëlkerk); en -sinds 2005- de Ichthuskerkgemeente, die bijeenkomt in het Berechja College.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 24 november 2009.

De christelijke gereformeerde kerk Maranatha in Urk opent zaterdag haar derde kerkgebouw: de Immanuëlkerk. De gemeente beschikt al over twee gebouwen: de Maranathakerk en De Schuilplaats. De commissie van beheer draagt zaterdag om 15.00 uur de Immanuëlkerk over aan de kerkenraad. Zondag vindt de eerste kerkdienst plaats. De Immanuëlkerk aan de Nagel is ontworpen door architect Van Beijnum en biedt plaats aan bijna 1000 personen: 700 in de kerkzaal en ongeveer 250 op de galerij. Ook beschikt de kerk over zeven zalen voor het houden van catechisaties en vergaderingen. Tijdens de nieuwbouw, die ongeveer 4 miljoen euro kostte, kwam de gemeente samen in de aula van de Pieter Zandt Scholengemeenschap (vanaf 2003) en in sporthal De Vlechttuinen (vanaf 2007). Urk-Maranatha kwam in 1976 met zo’n 1100 leden over uit de Gereformeerde Kerken in Nederland. Op dit moment zijn drie predikanten aan de gemeente verbonden: ds. H. Polinder, ds. R. Kok en ds. H. Korving. Ds. M.J. Kater verzorgt een deel van het pastorale werk in de gemeente. De gemeente telde per 1 januari 2009 3368 leden.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur