Handelingen

Usquert, Kerkstraat 9 - Petruskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Petruskerk
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Groningen
Gemeente: Het Hogeland
Plaats: Usquert
Adres: Kerkstraat 9
Postcode: 9988SN
Inventarisatienummer: 1284
Jaar ingebruikname: 12e
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 35910

Geschiedenis

Historische kerk met toren uit 1869.

De kerk is eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken, die de kerk in 1990 heeft laten restaureren.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Herv. Kerk op omheind kerkhof. Oorspronkelijk overwelfd, bakstenen kerkgebouw met wellicht jongere driezijdige sluiting. In de kerk 18de eeuwse preekstoel met snijwerk aan de kuip, achterschot en klankbord. Achter preekstoel wandschildering; Heiligenfiguren. Twee overhuifde herenbanken versierd met snijwerk en vazen op de hoeken. Verscheidene zerken. Orgel in 1852 gemaakt door P. van Oeckelen. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan een van Harmannus, 1405?, diam. 140 cm. en een van G. Schimmel, 1690, diam. 92 cm.

Orgel

De firma Mense Ruiter heeft het in 1852 gebouwde Van Oeckelenorgel in de kerk gerestaureerd en teruggebracht naar de situatie in 1852. Op 11 mei 2007 is het orgel officieel opnieuw in gebruik genomen. (58-07)

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 10 november 2009.

In de hervormde kerk in het Groningse Usquert vindt vanavond, op de geboortedag van Maarten Luther, een hervormd-lutherse dienst plaats, waarin de overeenkomsten en de verschillen tussen Luther en Calvijn worden belicht.

De dienst, waarin emeritus predikant ds. H. Mudde voorgaat, begint om 19.00 uur. Medewerking aan de dienst wordt verleend door de Wibrandy Cantorij uit Warffum. Organist is Lenie Otte uit Middelstum.

Volgens diaken K. Schepel is er sinds de Tweede Wereldoorlog geen gezamenlijke dienst meer geweest tussen lutheranen en hervormden in de gemeente Eemsmond.

Externe links

Afbeeldingen

De volgende foto's zijn genomen vóór de restauratie, toen de kerk een andere kleur kreeg.
Na de restauratie van 1990