Handelingen

Utrecht, Royaards van den Hamkade 20 - Noorderkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Provincie: Utrecht
Gemeente: Utrecht
Plaats: Utrecht
Adres: Royaards van den Hamkade 20
Postcode: 3552CM
Bouwja(a)r(en): 1922
Sonneveld-Index: 04341 04381 04447
Architect: Heusinkveld, D.J.
Oorspronkelijke bestemming: Gereformeerde Kerk
Huidige bestemming: Turkse Moskee
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Karakteristieke Gereformeerde Kerk, kruisvormig met dakruiter, met verdienstelijke architectonische details.

Utrecht is één van de weinige steden, waarin 4 Gereformeerde kerkgebouwen zijn gebouwd met de namen Noorder-, Ooster-, Zuider- en Westerkerk. Ook in de steden Groningen en Hilversum heeft ooit zo'n serie van 4 Gereformeerde kerkgebouwen, met deze namen, bestaan. (In Amsterdam bestaat ook zo'n serie naar de 4 windstreken genoemde kerken, maar die zijn alle 4 als Ned. Hervormde Kerk gebouwd; in Rotterdam en Den Haag hebben ook (grotendeels) zulke series kerkgebouwen gestaan, maar in die steden kregen diverse Gereformeerde Kerken meestal als toevoeging "Nieuwe", ter onderscheiding van de al eerder bestaande Ned. Hervormde Kerk, b.v. in Rotterdam de Gereformeerde "Nieuwe Zuiderkerk", naast de al langer bestaande Ned. Herv. "Zuiderkerk".

In 1978 werd deze Utrechtse Noorderkerk als Gereformeerde Kerk buiten gebruik gesteld. Daarna is dit kerkgebouw nog een aantal jaren in gebruik geweest bij de Pinkstergemeente "Samuel". Sinds 1995 is het gebouw als de (Turkse) Ahmet Al Aksa-moskee in gebruik. Het kruis op het vieringtorentje is in of kort na 1995 vervangen door een halve maan (het Islamitische symbool). Tevens heeft inbouw van een tussenvloer plaatsgevonden: op begane grond nevenruimten, op de etage de gewijde gebedsruimte.

Tot aan de Tweede Wereldoorlog bezat de Noorderkerk een luidklok, die door klokkengieterij Petit & Fritsen in 1925 te Aarle-Rixtel (NBr.) was vervaardigd. Deze werd het slachtoffer van de klokkenvorderingen. Na de oorlog, overigens pas in 1958, kwam een vervangende klok: klokkengieterij Eijsbouts uit Asten (eveneens in NBr.) leverde toen een tweedehands klok, die vrijgekomen was met de restauratie van de beiaard in het Belgische Aalst. Deze klok was in 1879 vervaardigd door A.L.J. van Aerschodt te Leuven (België). Nadat de Pinkstergemeente uit de Noorderkerk was vertrokken, werd de klok aan een particulier verkocht.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Interieur na inrichting als moskee