Handelingen

Vaals, Von Clermontplein 11 - Evangelisch-Lutherse Kerk (1695 - 1955)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Kopermolen
Genootschap: Evangelisch Lutherse Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Vaals
Plaats: Vaals
Adres: Von Clermontplein 11
Postcode: 6291AT
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1695
Architect: Littig, von
Huidige bestemming: museum, cultureel centrum
Monument status: Rijksmonument 36608

Geschiedenis

Historische kerk zonder toren.

De Lutherse Kerk aan het Von Clermontplein 1 is al in 1737 gebouwd, maar in 1955 gesloten voor de eredienst. Het kerkgebouw huisvest nu het museum De Kopermolen.

Het oude kerkorgel is nog altijd aanwezig. Orgelbouwer Thomas heeft het gerestaureerd en januari 2011 kon het weer in gebruik worden genomen.

  • Vermoedelijk is de Evangelisch-Lutherse Gemeente in Vaals opgericht in 1695, maar het onderhavige kerkgebouw werd pas in 1737 in gebruik genomen.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Lutherse KERK; vierkant bakstenen gebouw uit 1737 met afgeschuinde hoeken onder een tentdak; omlijstingen van Naamse steen met samengestelde sluitstenen. Preekstoel en altaar, 1738 (vernieuwd 1883); eenklaviers orgel, in 1765 gemaakt door J.P. Hilgers; herenbank (twee Lodewijk XIV; drie rococo); bord met wapen Stolberg-Konigstein. Biechtvertrek. Op de hoek van de Koperstraat rechts van de kerk en hiermee verbonden door een poortmuur met zadeldakje een bakstenen huis met verdieping en zadeldak, XVIII, met segmentbogige vensteromlijstingen van Naamse steen.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur