Handelingen

Venlo, Nieuwstraat 41 - Kapel Mariaweide

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Kapel Mariaweide
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Venlo
Plaats: Venlo
Adres: Nieuwstraat 41
Postcode: 5911JS
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1416
Architect: Hest, J. van
Huidige bestemming: Cultureel Centrum Domani
Monument status: Rijksmonument 37167

Geschiedenis

Historische kloosterkapel met dakruiter. Oorlogsschade hersteld in jaren 1950. Vroeger was deze kapel dagelijks geopend.

Het Dominicanenklooster "Mariaweide" was een dominicanenklooster te Venlo. Het was gelegen aan de Nieuwstraat 41 in het centrum van de stad. De Dominicanen woonden vanaf 1892 in het klooster Trans-Cedron aan de Kleine Beekstraat, maar dit werd tijdens de Tweede Wereldoorlog vernield. Het klooster Mariaweide werd gesticht in 1416 door de Augustinessen op de Weide. Einde 15e eeuw werd aan dit klooster een kapel toegevoegd. In 1747 woedde een brand in het klooster waarop herstelwerkzaamheden volgden en het huidige westportaal werd toegevoegd. In 1798 moesten de zusters vertrekken op last van de Fransen en kwam het klooster in handen van particulieren. In 1944 werd het echter verwoest. (Bron:[1])

Het huidige kloostergebouw werd in 1960 gebouwd door J. van Hest in de trant van de Bossche school op de plaats van het vernielde Klooster Mariaweide.

Dominicanenklooster, met stiltecentrum, nu Toon Hermanshuis. Augustinessenklooster, door oorlogshandelingen verwoest in 1944. Kapel voormalige Augustinessenklooster, cultureel centrum.

De middeleeuwse kerk bij het Dominicaner klooster Mariaweide aan de Nieuwstraat is voor één euro gekocht door de Rotaryclub Land van Gelre (wanneer?) met het doel er een cultureel centrum van te maken voor concerten, tentoonstellingen, enz. In het klooster woonden toen nog slechts zes paters en broeders.

Recente geschiedenis. Bron: domani-venlo.nl

Domani, gelegen aan het Dominicanenplein in hartje Venlo, is sinds september 2007 het nieuwe cultureel podium van Venlo. Woningcorporatie Woonwenz realiseerde het podium in de laatmiddeleeuwse kapel Mariaweide. Na een ingrijpende verbouwing en restauratie maakte de woningcorporatie van de voormalige kerk een prachtig nieuw cultureel podium, Domani. De nieuwe toepasselijke naam “Domani” is Latijn voor “toekomst” of “morgen” en refereert daarmee aan de nieuwe toekomst die de kerk krijgt. Tevens is de klank van Domani een verwijzing naar de laatste bewoners van de kloosterkerk, de paters Dominicanen welke in 2005 hun klooster verlaten. In cultuurpodium Domani worden sinds 2007 diverse culturele activiteiten georganiseerd met de focus op muziek en bijzondere concerten. Daarnaast is het mogelijk Domani te huren voor exclusieve besloten ontvangsten, het organiseren van eigen concerten of culturele activiteit en kunnen er huwelijken gesloten worden.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Laatgotische driezijdig gesloten kapel, XVd, van het voormalige Augustinessenklooster Mariaweide, gerestaureerd en met twee lage zijbeuken en een voorbouw met traptoren vergroot in 1955-'56; inwendig westelijke tribune over twee traveeën, in 1955-'56 gereconstrueerd aan de hand van gevonden sporen.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur