Handelingen

Vianen, De Lafayettestraat 2- Moskee

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Moskee
Genootschap: Islamitisch
Provincie: Utrecht
Gemeente: Vijfheerenlanden
Plaats: Vianen
Adres: De Lafayettestraat 2
Postcode: 4131ZK
Sonneveld-index: -
Jaar ingebruikname: 2012
Architect:
Huidige bestemming: moskee

Geschiedenis

In de media

  • Uit www.hetkontakt.nl, 14 mei 2012

VIANEN • Na negen jaren van omzwervingen kan de moslimgemeenschap van Vianen eindelijk weer gebruik maken van haar eigen moskee. Woensdag 16 mei houdt het gebedshuis 's avonds open huis. Voor veel Vianense moslims staat 31 mei 2003 nog altijd te boek als een inktzwarte dag. Rond 02:30 uur kwam de melding dat de moskee in brand stond. Thami Boudal, al meer dan twintig jaar bestuurslid, was een van de eersten die ervan hoorde. “Er was geen redden aan”, vertelt hij.

Geen getuigen

“De brandweer heeft er vooral alles aan gedaan om de aanpalende bejaardenwoningen te sparen, en gelukkig is dat gelukt. Tot vroeg in de morgen heb ik in het toenmalige bejaardenhuis Batenstein gesproken met de politie, de brandweer en de technische recherche. Men vermoedde brandstichting, maar er waren geen getuigen en geen aanknopingspunten. De zaak is nooit opgehelderd en het dossier is inmiddels gesloten.”

Tijdelijk onderdak

Vrijwel meteen na de ramp begon de zoektocht naar tijdelijk onderdak voor de gebedsdiensten. Via twee leegstaande bejaardenhuisjes van het Batensteinplantsoen, een bovenzaal in De Stadshof voor alleen het vrijdagmiddaggebed, het pand van YoVi aan het Hazelaarplein waar vanaf 2005 ruim 5,5 jaar gebruik van is gemaakt werd laatstelijk onderdak gevonden in de inmiddels gesloopte Titus Brandsmaschool, maar uitsluitend buiten schooltijd. Kortom, het was een periode van behelpen. “De vaste kern van de omstreeks 125 aangesloten gezinnen is gebleven, maar er waren ook mensen die veel minder frequent dan voorheen naar onze noodmoskeeën zijn gekomen”, merkt Isam Abouellofti op.

Kloof

“Na de brand is een nieuw bestuur geformeerd dat echt wel zijn best heeft gedaan. De kloof tussen oud en jong was echter te groot, en na een jaar gaf een aantal er de brui aan. In juni 2006 is weer een nieuw, zevenkoppig bestuur aan de slag gegaan dat niet na elke tegenslag de kop heeft laten hangen.” De afgebrande moskee, die al vijfentwintig jaar dienst had gedaan, had meer emotionele dan financiële waarde. Pluspunt was dat de grond, zo’n tweehonderd vierkante meter, eigendom was van de islamitische gemeenschap. Er waren al plannen om daar een nieuwe moskee te bouwen, maar niemand had kunnen bedenken dat daar zo veel tijd overheen zou gaan.

Eigen middelen

De gemeente Vianen is, in de persoon van Dennis van Loenhout, een grote toeverlaat geweest. Alles moest echter uit eigen middelen worden bekostigd, en dat heeft een zware claim gelegd op de gemeenschap. “Onze eerste opzet was een moskee met vier minaretten, maar de welstandscommissie heeft dat van tafel geveegd”, laat penningmeester Driss Bouhali weten. “Pas na vier of vijf ontwerpen kregen we, eind 2007, groen licht. In het voorjaar van 2008 hadden we alle benodigde vergunningen en hebben we snel, zonder daar ruchtbaarheid aan te geven, de eerste paal geheid.”

Zelfwerkzaamheid

Van het startkapitaal zijn de muren opgetrokken en is het pand waterdicht gemaakt. Daarna heeft de bouw diverse keren stilgelegen omdat het geld op was. Uiteindelijk is het gebouw casco opgeleverd en is de afwerking,zo veel mogelijk in zelfwerkzaamheid, ter hand genomen.

De profeet

Het resultaat: een moskee met de naam Al Hady An Nabawie (in de voetsporen van de profeet). Beneden is een grote mannenafdeling, en boven een kleinere voor de vrouwen en de kinderen. Daarnaast is er een keuken, een toiletgroep en een kantoortje. “We maken sinds kort gebruik van onze moskee”, zegt voorzitter Abdellatif Yakoub. “Mensen die geruime tijd niet zijn geweest laten hun gezicht nu weer zien. Dat is een goede ontwikkeling, en het houdt in dat we weer een toekomst hebben. Daarin willen we contacten leggen en samenwerken met derden, zoals Vluchtelingenwerk en de Voedselbank.”

Afbeeldingen