Handelingen

Vlaardingen, Hoogstraat 26 - Lucas

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Lucas
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Vlaardingen
Plaats: Vlaardingen
Adres: Hoogstraat 26
Postcode: 3131BK
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 2005
Architect: Brouwer en Steketee
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen; toren Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Op plaats van de vroegere Johannes de Doperkerk, met handhaving van de oude toren (bijnaam Cuyperstoren).

Moderne kerk(zaal), in gebruik genomen eind 2005, ter vervanging van de eerdere kerk(zaal) uit 1963-1964, die veel groter was. In de aandachtswand en de linker zijwand twee langgerekte moderne glas-in-loodramen (die vermoedelijk uit een andere kerk komen). Links in deze kerkzaal staat een Vermeulen orgel uit 1972, dat eerder koororgel was in de R.K. Sint-Laurentiuskerk te Voorschoten. Sinds 2005 is dit één van de twee nog in gebruik zijnde R.K. kerken in Vlaardingen (de andere is de moderne Pax Christikerk in de wijk Holy, in het noorden van Vlaardingen).

Voorgaande kerken

Recente geschiedenis

Bruinsma opent stiltecentrum De Driepas

29-05-2012 Nieuws Erik Meijer, Vlaardingen 24 Altijd Nieuws

VLAARDINGEN - Op zondag 3 juni bruist verrassend Vlaardingen. Aan het einde van deze actieve zondag kunt u van 16.00 tot 17.30 uur in alle rust genieten bij de opening van het Stiltecentrum De Driepas. U vindt het stiltecentrum onderin de pas geheel gerestaureerde Cuyperstoren, naast de H. Lucaskerk op de Hoogstraat 26a. Stilte kan je dichter bij jezelf brengen, bij je gevoelens en je vragen. Stilte is de geboorteplaats van vrede. Het stiltecentrum De Driepas is op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur opengesteld voor stilte, rust en bezinning. Het stiltecentrum is voor iedereen bestemd, voor iedereen toegankelijk, voor Vele, voor álle Vlaardingers.

De opening is afwisselend, informatief en cultureel. Een woord van burgemeester Tjerk Bruinsma, een kort verhaal van Hans Mathijssen over de historie en de restauratie van de toren, en een toelichting bij stilte in de Islam door voorzitter Moskee Erol Adiguzel. U kunt muzikaal genieten van een klankschalenspel door Terry Pratt en enkele liederen door het koor The Balance. De feestelijke aankleding wordt verzorgd door Lucas’ Cooking.

De naam Stiltecentrum De Driepas verwijst naar het bijzondere raamwerk boven de toegangsdeur. In de architectuur wordt dat een driepas genoemd. Deze met zorg gerestaureerde driepas is gevuld met prachtig en kleurrijk glas-in-lood. Het is ontworpen en gemaakt door de Vlaardingse kunstenaars Cor Maarlevelden Jan de Winter. De ruimte zelf bevat veel historisch kostbare wandschilderingen. Deze zijn in een lang proces gerestaureerd door Kunstwacht. Andre Cardol en Nikki le Nobel hebben het werk verricht. Ter bescherming van deze kunstwerken zijn er glazen wanden voorgezet.

Voor een goede inrichting van de eigenlijk lege ruimte kwamen verschillende ontwerpen op tafel. De werkgroep koos voor het model van de Firma Tak in Delft die ook de hele restauratie van de toren heeft uitgevoerd. De zitelementen staan rond de ster op de vloer, waarnaar men aandachtig kan kijken. Een kaars aansteken is een teken van geloof in en een verlangen naar licht. We zien dat bij vele levensbeschouwingen en daarom kan er in het Stiltecentrum een kaars aangestoken worden.

Voor de inrichting van het Stiltecentrum heeft ook het plein voor de toren alle aandacht gekregen: een nieuw plaveisel, een fontein, zitbankje en een boog. Het stromend water in de fontein verbeeldt de bron van leven. De boog symboliseert een poort, een buiging naar de plaats van stilte. De Vlaardingse kunstenaars Cor Maarleveld en Jan van Dorp hebben de boog en de fontein ontworpen. Zoals dat in onze tijd gaat, is er een beveiligingscamera op gericht. De Vlaardingse firma’s Tomaello, Euromet en v.d. Pijl kregen de opdrachten voor deze elementen buiten.

In combinatie met plannen voor een vitaliserende binnenstad en bij ideeën voor een aantrekkelijke Hoogstraat koos Vele Vlaardingers Eén Huis voor een Stiltecentrum in de winkelstraat van Vlaardingen, zoals dat bij centra in ziekenhuizen, scholen, vliegvelden, winkelstraten tegenwoordig veel aanwezig is. De benedenruimte van de toren wordt voor het stiltecentrum gehuurd via de afdeling Vastgoed bij de gemeente Vlaardingen. Het stiltecentrum De Driepas is tot stand gekomen met medewerking van de gemeente Vlaardingen (sinds 1977 eigenaar van de toren), door geldelijke steun van het Fonds Schiedam - Vlaardingen e.o. , met hulp van veel Vlaardingse bedrijven, dankzij inzet en adviezen van Monumentenzorg en Kunstwacht en door architectenbureau Tak uit Delft.

Een werkgroep bestaande uit: Marit Arling, Fietje Frank, Helen de Koning, Hannie Stastra, Jan van Dorp, Cor Maarleveld, Han Raeijmaekers en Diana van den Bos heeft zich de afgelopen jaren ingezet om een stiltecentrum in Vlaardingen te realiseren. Mede-initiatiefnemer en inspirator aan het begin was wijlen Fred van den Hurk, secretaris van de Raad van Kerken, bestuurslid van de Willibrordparochie en vanuit die functies zeer actief binnen VVEH. Hij blijft onlosmakelijk verbonden aan de totstandkoming van het Stiltecentrum De Driepas.

De toren was onderdeel van de voormalige r.-k. Joannes de Dooperkerk, gebouwd in 1869 en ontworpen door de beroemde architect Pierre Cuypers. Het oeuvre van Cuypers is groot, omvangrijk en imposant. Het meest bekend zijn het Centraal Station en het Rijksmuseum, beide in Amsterdam. De toren is lang gebruikt voor het luiden van de klokken. In 1953 zijn de wandschilderingen aangebracht als cadeau voor het 25-jarig priesterfeest van Pastoor Rouw en werd deze ruimte als Mariakapel gebruikt. Nu, in 2012, wordt dezelfde ruimte in gebruik genomen als een plaats van stilte, midden in de binnenstad en voor iedereen toegankelijk.

Externe links

Afbeeldingen