Handelingen

Vriezenveen, Westeinde 39 - Grote Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Grote Kerk
Genootschap: PKN - Hervormde gemeente Vriezenveen
Provincie: Overijssel
Gemeente: Twenterand
Plaats: Vriezenveen
Adres: Westeinde 39
Postcode: 7671EK
Sonneveld-index: 00432
Jaar ingebruikname: 1923
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Merkwaardige kerk met mooie toren.

De oorspronkelijke hervormde kerk van Vriezenveen, die stond aan de Buterweg, is in 1666 door Münsterse troepen in brand gestoken. Met de bouw van een volgende kerk was men enkele jaren zoet, deze kwam in 1671 gereed. Rond 1800 was Vriezenveen aan een nieuwe kerk toe als opvolger van de kerk uit 1671. Dit is de huidige kerk aan het Westeinde, die in 1801 gereed kwam. Er is jarenlang geworven voor fondsen om de bouw van de kerk te kunnen bekostigen, binnen en buiten Vriezenveen. Marskramers trokken door het hele land om fondsen te werven en ook de Vriezenveense kooplieden in het Russische Sint Petersburg lieten zich niet onbetuigd.

In 1923 en 1924 is de kerk grondig gerestaureerd, verbouwd en uitgebreid. Rond 1950 werd de kerk weer te klein. Daarom kwam er een tweede hervormde kerk, de Westerkerk, in 1953.

In de jaren 1960 begon de kerk weer tekenen van verval te vertonen. Daarom is de kerk in 1966 en 1967, op enkele muren na, afgebroken en wederom grondig gerestaureerd. In 1999 is de kerk wederom gerenoveerd. Het interieur is helemaal opgeknapt en de kansel is vervangen door een nieuwe preekstoel. Ook zijn de glas-in-loodramen verplaatst.

Orgel

Onder advies van Jan Brilman uit Almelo bouwde de firma Pels & Van Leeuwen in 1968 een nieuw orgel voor de Grote Kerk te Vriezenveen. Het instrument werd op 11 mei 1968 in gebruik genomen. Hierbij werd het bespeeld door de Jan Brilman, organist te Almelo, en door Bertus Wessels, organist van de kerk. Het vorige orgel van de kerk, een historisch instrument van Naber, is door de firma Reil omgebouwd en overgeplaatst naar de Gereformeerde Kerk te Apeldoorn.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur