Handelingen

Weesp, Nieuwstad 36 - Maarten Lutherkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Maarten Lutherkerk
Genootschap: PKN Evangelisch-Lutherse Gemeente
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Weesp
Plaats: Weesp
Adres: Nieuwstad 36
Postcode: 1381CC
Inventarisatienummer: 06171
Jaar ingebruikname: 1819
Architect:
Huidige bestemming: tandartsenpraktijk
Monument status: Rijksmonument 38580

Geschiedenis

Aardige zaalkerk in neogotische stijl, met houten torentje, met zwaan als windwijzer, op voorgevel. Als Evangelisch-Lutherse kerk buiten gebruik 2006. Plan tandartspraktijk inmiddels uitgevoerd.

Twee artistieke ronde mozaïeken, voorstellende "De Lutherroos" en "De Zwaan", zijn herplaatst in de rechter zijbeuk van de Grote- of Laurenskerk te Weesp. Diverse glas-in-loodramen (waarvan vele nog kort geleden, jaren 1980-2000, waren aangebracht) zijn grotendeels herplaatst in het Evangelisch-Lutherse complex "De Wartburg" in Utrecht.

Het orgel bevindt zich nog wel in dit voormalige kerkgebouw.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Lutherse Kerk. Zaalkerk met houten klokkentorentje boven de voorgevel, gebouwd 1818-1819. Spitsboogramen en een neoclassicistische ingangspartij. Gebogen fronton, guirlande boven ingangspartij. Inwendig gekoofd stucplafond. Oude inventaris. Van oorsprong eenklaviers orgel, in 1779 gemaakt door J.S. Strumphler.

Op 29 mei 2008 is voor dit Rijksmonument een bouw- en monumentenvergunning aangevraagd. Het betreft de gefaseerde bouwvergunning voor 'het geheel wijzigen van de kerk en woning in een tandartsenpraktijk' en 'het geheel wijzigen van het Rijksmonument Nieuwstad 36-38'. Er is bezwaar aangetekend tegen deze voorgenomen verbouwing en bestemming van de Maarten Luther-kerk omdat deze niet in overeenstemming mag worden geacht met de waarde en het belang van dit Rijksmonument in het centrum van Weesp.

Herbestemming

De Maarten Lutherkerk met het kenmerkende Strümphe-orgel is getransformeerd tot tandartspraktijk. De tandartsruimtes zijn geheel van glas gemaakt om het ruimtelijke effect van de kerk niet aan te tasten.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 17 april 2007.

De Maarten Lutherkerk in Weesp is verkocht aan een beheersmaatschappij. De nieuwe eigenaar gaat hoogstwaarschijnlijk in het gebouw een tandheelkundige kliniek vestigen.

De protestantse gemeente Weesp en Driemond heeft het gebouw via een openbare inschrijving verkocht aan de hoogste bieder. Er was een stichting in het leven geroepen die als doel had de Maarten Lutherkerk te behouden. Het bod van de beheersmaatschappij overtrof uiteindelijk echter met 550.000 euro ruimschoots het bod van 50.000 euro dat de Stichting Behoud Maarten Lutherkerk op het gebouw had uitgebracht.

Het is nog onduidelijk wat er met de inventaris gaat gebeuren. Vooralsnog wordt het meeste materiaal opgeslagen, in afwachting van de besluitvorming over wat bruikbaar is voor het huidige kerkgebouw van de protestantse gemeente in Weesp, de Grote of Laurenskerk.

De Stichting Behoud Maarten Lutherkerk heeft alle sponsors hun geld inmiddels teruggegeven. Als alle zaken naar behoren zijn afgerond, wordt de stichting opgeheven.

Uit Nieuwsblad voor Huizen, 30 september 2010.

Een tandartspraktijk in een kerk. Het lijkt vloeken, maar het nieuwe onderkomen van Dental Clinics van Ivo Becker en zijn medewerkers past best.

In de Maarten Lutherkerk aan de Nieuwstad in Weesp is tussen de hoge ramen een glazen box neergezet. 'Ons glazen huis', grapt Marja Becker. Haar echtgenoot benadrukt dat de architect de transparantie van de kerk heeft willen behouden. 'Dat betekent dat we geen verdiepingen hebben gemaakt, omdat het dan zo donker wordt.'

Overal is de sfeer van het kerkgebouw behouden. Het oude orgel, dat zelfs ouder is dan de kerk zelf, de ramen en de zware natuurstenen vloer. Het gebrandschilderde raam met taferelen van de richters van het bijbelse volk heeft een nieuwe bestemming gekregen in de Lutherse Wartburgkapel in Utrecht. In de plaats komen kunstwerken van Marthe Röling die bevriend is met de Beckers. 'We weten zelf nog niet wat het wordt, maar Marthe is wel komen kijken hier. Dus dat wordt wel mooi.'

Patiënten komen voortaan via de voordeur binnen onder een half rozetraam. Dan betreden zij de kerk door onder het orgel door te lopen. Daarna is een uitgebreide wachtruimte met paarse en heel lichtblauwe stoelen rondom leestafels. Zelfs de bloemen zijn in hetzelfde kleurenpalet. Daarachter bevinden zich de zes behandelkamers waarin Becker en zijn medewerkers een complete tandheelkundige zorg onder een dak kunnen leveren. 'Dat gaat om tandzorg, orthodontie en mondhygiëne. We willen hier alle nieuwe technieken kunnen aanbieden.'

Het gebouw is verfraaid. Oude schuurtjes en schuttingen zijn verdwenen waardoor de kerk iets meer vrij staat en een betere aanblik biedt. Straks komen er nog bomen bij. Ook binnen is nog niet alles gedaan. Het orgel moet weer gangbaar gemaakt worden. 'We moeten eerst kijken hoe het uit deze verbouwing is gekomen', zegt Becker. 'Maar tijdens open monumentendag kreeg ik al diverse aanvragen voor bespeling. Het lijkt me leuk als mensen hier orgelles krijgen op zaterdag en zondag.'

Externe links

Afbeeldingen