Handelingen

West-Terschelling, Westerbuurtstraat 4 - Westerkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Westerkerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente West-Terschelling
Provincie: Friesland
Gemeente: Terschelling
Plaats: West-Terschelling
Adres: Westerbuurtstraat 4
Postcode: 8881AD
Sonneveld-index: 09718
Jaar ingebruikname: 1663
Architect: Groot, Jan Jacobszn.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 35074

Geschiedenis

Historische kerk met dakruiter.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Ned. Herv. Kerk. Zaalgebouw van gele steen, gedekt door oude kap op staanders rustend op zware uitmetselingen. Uitwendig geheel ommetseld met klinkers. Preekstoel met doophek, drie zerken. In de dakruiter een klok die door Van Bergen in Heiligerlee in 1949 werd vervaardigd. Nadat deze al luidend voor mankementen aan het torentje zorgde, werd ze vast gehangen. Ze wordt tegenwoordig tot klinken gebracht d.m.v. een buiten de klok aangebrachte slaghamer.

Orgel

Orgel in 1892 gemaakt door J.Fr. Witte voor de Zuiderkerk te 's-Gravenhage, na sluiting van deze kerk in 1977 te West-Terschelling geplaatst. Mechanisch torenuurwerk, is buiten gebruik gesteld. Op vrijdag 5 september 2014 werd het Witte-orgel in de Westerkerk te West-Terschelling opnieuw in gebruik genomen. Het instrument uit 1892 werd onlangs gerestaureerd door Flentrop Orgelbouw te Zaandam. Het orgel van de Westerkerk werd in 1892 door J.F. Witte gebouwd voor de Zuiderkerk te Den Haag. Nog voordat deze neogotische, hervormde kerk op de hoek van de Hoefkade en de Falckstraat in 1979 door brand werd verwoest, werd het orgel in 1977 door Ernst Leeflang naar West-Terschelling overgeplaatst. Verend sleepsysteem. In de Haagse periode werd het Witte-orgel een aantal malen hersteld door L. van Dam en G. van Leeuwen. Omvangrijker waren werkzaamheden door Ernst Leeflang in 1961. Bij deze restauratie werden de windladen voorzien van een verend sleepsysteem en werd de mechaniek deels gerestaureerd en deel vervangen.

Restauratie orgel

In 2012 bracht orgeladviseur Theo Jellema een rapport uit waaruit het advies volgde het orgel te restaureren. De opdracht daarvoor werd gegeven aan Flentrop Orgelbouw te Zaandam die in maart 2014 met de werkzaamheden van start ging.

In de media

  • Uit Het Nieuws van den Dag, 17 December 1891.

Te West-Terschelling is een nieuw kerkorgel ingewijd. Het is een geschenk van wijlen den Heer G. Hakvoort, te Amsterdam overleden. Het orgel werd vervaardigd in de fabriek van den Heer C. Kettner, te Amsterdam.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 3 augustus 2010.

Van een kerkfusie tussen de hervormde gemeente (Westerkerk) en de gereformeerden (ET-10) op het Waddeneiland Terschelling is voorlopig nog geen sprake. Reden is dat de onderlinge verhoudingen zodanig verstoord zijn geraakt dat er een adempauze is ingelast, zo meldde de kerkenraad van de Westerkerk onlangs in kerkblad ”Op ’e Riid”. Vorig jaar werd ds. P. Beintema, gemeenteadviseur binnen de Protestantse Kerk in Nederland en architect van vele PKN-fusies in Friesland, gevraagd om te onderzoeken hoe het mis heeft kunnen lopen tussen de beide gemeenten. Ook werd er een buitengewone visitatie gehouden. Naast de beoogde fusiegemeente is er ook nog de hervormde gemeente Oost-Terschelling (”Om Oost”). Deze gemeente heeft jaren geleden al aangegeven voorlopig niet mee te doen met een fusie, omdat ze al voorkomt uit een samenvoeging van de hervormde gemeenten te Midsland en Hoorn.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur