Handelingen

Westerbeek, Stevensstraat 68 - Heilig Hart van Jezus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Heilig Hart van Jezus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Land van Cuijk
Plaats: Westerbeek
Adres: Stevensstraat 68
Postcode: 5843AC
Sonneveld-index: 08590
Jaar ingebruikname: 1922
Architect: Groenendael, J.H.H. van
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 519228


Geschiedenis

Kleine neogotische kerk.

Monumentomschrijving Rijksdienst

KERKGEBOUW, opgericht in 1922 naar ontwerp van J. van Groenendael in late Neo-Gotische stijl en gelegen aan een kruispunt in de ontginningsnederzetting Westerbeek, nabij pastorie en school. De eerste aanzet van de nederzetting was er al in 1865, maar pas rond 1915 werd de huidige dorpskern gevormd op een kruising van wegen.

Omschrijving

Eenbeukig kerkgebouw van vier traveeën met lager en driezijdig gesloten koor van een travee en driezijdige sluiting. Opgetrokken uit machinale baksteen met zadeldaken met leien in maasdekking gedekt. Tegen de zijmuren lisenen, opgaande vanuit een bredere steunbeerachtige onderbouw met driehoekige afdekking. Voorgevel met voorgebouwd portaal met spitsboognis in topgevel en dubbele deur onder hardstenen latei. Links en rechts van het portaal vooruitspringende muurvlakken met rondboogfriezen onder lessenaardakjes. Boven het portaal een roosvenster met bakstenen tracering met vier cirkels. In de topgevel een vijftal nissen, de middelste met een wijzerplaat in de top. Kruis op de geveltop. Links aansluitend een rond trap- en klokkentorentje, waarvan de klokkengeleding via uitmetselingen overgaat in een achtkant. Spitsbogige galmgaten en achtzijdige leien spits met kruis. Het schip heeft per travee een tweedelig spitsboograam. Onder de goot een rondboogfries met siermetselwerk. Links en rechts tegen de eerste travee aanbouwen onder lessenaardak met tuile-du-nordpannen gedekt. In het dak twee dakkapellen met diabolobeschildering. Het koor heeft lisenen, hooggeplaatste spitsboogramen en wordt geflankeerd door eenvoudige nevenruimten met respectievelijk segmentboog- en spitsboogramen en platte daken. Boven het lage koordak in de topgevel drie spitsboogramen. Het inwendige is uiterst eenvoudig vormgegeven en heeft gemetselde kruisribgewelven, die opgaan van smalle lisenen met lijstprofiel. Klokkenstoel met klok van anonieme gieter, 1922, diam. 55 cm. Mechanisch torenuurwerk, voorzien van elektrische opwinding.

Waardering

Het kerkgebouw is van algemeen belang, het heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de geestelijke en geografische ontwikkeling. Het heeft betekenis als vertegenwoordiger van een allereenvoudigst eenbeukig kerktype voor een kleine ontginningsnederzetting. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de plaats in het oeuvre van de architect. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering, nauw verbonden met de ontwikkeling van de ontginningsnederzetting. Het is gaaf bewaard gebleven.

Monumentomschrijving CultuurHistorische Waardekaart

  • Bouwperiode: 1922
  • Bouwstijl: Neo-Gotiek
  • Architect: Groenendael, J. van
  • Gevels en Materialen: Bakstenen gevels, boogfries en getrapte blendnissen in zuidelijke straatgevel (facade). Opgemetselde ronde klokketoren, aan bovenzijde bij galmgaten achthoekig.
  • Vensters en Deuren: Eenvoudige spitsboogvensters, bakstenen traceringen in schip (dubbel lancet en oculus).
  • Dak en Bedekking: Zadeldak, lei in maasdekking, dakkapellen met luiken met diabolobeschildering. Spits op traptoren.
  • Bijgebouwen: Uitgebouwde eenvoudige rechthoekige sacristie tegen westelijke zijde koor. Plat dak, kleine spitsboogvensters.
  • Kerkhof aan achterzijde, met verschillende graven. Graf van pastoor Van der Lans 1956, Schepers 1928, Nooyen 1941.
  • Bijzonderheden: Eenschepig kerkgebouw met schip van vier traveeen en koortravee, driezijdig gesloten apsis. Uitgemetselde biechtstoelen. Sacristie aan westzijde.

Plan sluiting in 2013. Sinds najaar 2010 is dit een kerk binnen de streekparochie "Maria Moeder van de Kerk", bestaande uit 14 locaties/kerken. Voorjaar 2012 werd het voornemen bekend, 9 van deze kerken te sluiten. Gehandhaafd blijven volgens dit plan de 4 kerken te Sint Anthonis, Wanroij, Overloon en Oeffelt, en de kapel te Groeningen.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur