Handelingen

Westernijtsjerk, Westernijtsjerk 2 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: St. Oswaldus
Genootschap: Ned. Hervormde kerk
Provincie: Friesland
Gemeente: Noardeast-Fryslân
Plaats: Westernijtsjerk
Adres: Westernijtsjerk 2
Postcode:
Inventarisatienummer: 09399
Jaar ingebruikname: 13 e
Architect:
Huidige bestemming: uitvaartcentrum
Monument status: Rijksmonument 15645

Geschiedenis

Hier werden alleen in de zomermaanden kerkdiensten gehouden. Op 13 oktober 2005 is de kerk overgedragen aan de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Het is de 35e kerk van de stichting. Men denkt de kerk te gaan gebruiken voor culturele bestemmingen. (56-06)

Eind 13e eeuw waarschijnlijk gebouwd met restanten van een voormalige stins: Jeppema State. In de 15de eeuw werd de kerk vernieuwd en vergroot. De kerk bestaat uit een éénbeukig schip en een driezijdig gesloten koorgedeelte, beide uit baksteen en een eveneens bakstenen toren. Er zijn twee kleuren steen toegepast; een groengeel materiaal en een harder gebakken rode steen die bij de dichtgemetselde vensters aan de noordzijde afwisselend in strepen is verwerkt.

Aan de noordzijde van het schip zijn resten rode pleister te zien. De zuidmuur is voor grotere gedeelten beklampt met 18de eeuwse steen. Het koor met de gemetselde kralen aan de hoeken van de sluiting en sporen van rondbogige vensters is laat-Romaans. Ook de muren van het schip zijn blijkens de aan de noordzijde zichtbare sporen van vensters nog Romaans, maar door de materiaaltoepassing iets afwijkend. De zuidmuur is in de 19de eeuw gemetseld.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Eenbeukige kerk met driezijdige koorsluiting en zadeldaktoren, in oorsprong uit de 13de eeuw. In de 15de eeuw uitgebreid en van een toren voorzien. Later herhaaldelijk gewijzigd. Inwendig houten tongewelf uit ca 1500. In de kerk banken met gotische briefpanelen, een kansel uit het begin van de 18de eeuw en een 17de-eeuwse herenbank. Tweeklaviers orgel van Bakker en Timmenga uit 1880.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur