Handelingen

Westervoort, Dorpstraat 109 - Sint Werenfridus (1912 - 2021)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Werenfridus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Westervoort
Plaats: Westervoort
Adres: Dorpstraat 109
Postcode: 6931BG
Sonneveld-Index: 121409 12410
Jaar ingebruikname: 1912
Architect: Nicolaas Molenaar (1850-1930).; Remmen, R.Th. van (herbouw 1951)
Huidige bestemming: Inloophuis, artsen
Monument status: geen

Geschiedenis

Late neogotische kerk zonder toren.

Na de reformatie kon in 1842 – na een gift van 5000 gulden van de koning – een eigen katholieke kerk in Westervoort worden gebouwd. Eerst nog als bijkerk van de parochie van ’t Loo. Pas op 27 maart 1851 stelt de vice-superior van de Hollandsche Zending en internuntius van de H. Stoel, Mgr. Belgrado, ëene nieuwe Statie of Parochie” in. “De parochie Westervoort bevat Westervoort, IJsseloord en de boerderij de Kleine Plei”, aldus de stichtingsbrief. Na het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in Nederland (maart 1853) wordt de Statie op 15 augustus 1854 door aartsbisschop Zwijsen formeel erkend als Parochie van de H. Werenfridus. In 1913 wordt het 70 jaar oude en veel te klein geworden Waterstaatskerkje vervangen door de nieuwe kerk, de huidige Sint Werenfriduskerk. Deze is oorspronkelijk ontworpen als neogotische kruisbasiliek met fronttoren door Nicolaas Molenaar. In de Paasnacht 1925 verschaft een dief zich toegang tot de kerk en rooft heilige vaten. Hij wordt snel opgepakt, maar de kerk is ontwijd door deze schanddaad en moet in ere hersteld worden. Twintig jaar later valt de kerk ten prooi aan de terugtrekkende Duitsers, die op 16 maart 1945 de toren opblazen. Herstel volgt door R.Th. van Remmen in 1951, maar zonder de herbouw van de toren.

Laatste ontwikkelingen

  • 2019 - De kerken in Babberich, Giesbeek, Groessen, Loo, Herwen, Oud-Zevenaar, Pannerden, Spijk en Westervoort komen te koop. Als een nieuwe eigenaar voor de gebouwen is gevonden, worden de kerken aan de eredienst onttrokken. De reguliere zondagsvieringen stoppen per 1 januari 2021.
  • 2022 - De Westervoortse Werenfriduskerk wordt een multifunctioneel centrum ten behoeve van het dorp. Bovendien worden in het gebouw en in de pastorie vijftien huurappartementen gebouwd voor jongeren.
  • 2023 - De huisartsenpraktijk van dokter Brugman aan de Dorpstraat te Westervoort verhuist volgend jaar naar een nieuw te realiseren praktijkruimte in de te verbouwen kerk één deurtje verderop. Dit zijn de eigenaar van beide gebouwen en de huisarts met elkaar overeengekomen. De praktijk zal worden gevestigd aan de linkerzijde van het kerkgebouw, direct voor het Inloophuis de Herberg en omvat drie behandelkamers met wachtruimte en bijbehorende werkruimtes. Een verhuizing over korte afstand met een wereld van verschil. Zich nu nog wat behelpend in een sterk verouderde praktijkruimte, kunnen artsen en patiënten uitzien naar een gloednieuw onderkomen dat volledig aansluit bij de kwaliteitseisen die dokter Brugman en zijn team voor ogen hebben.
  • 2024 - De kerk is verkocht en wordt momenteel verbouwd tot multifunctioneel centrum met appartementen;

Orgel

De firma Adema-Schreurs bouwde in 1951 een orgel voor de Sint Werenfriduskerk in Westervoort. Adviseur was dr. P.J. de Bruyn. Bij de inwijding in november 1951 werd het bespeeld door Albert de Klerk (volgens het Sint Gregoriusblad: Herman Strategier). Het kerkgebouw is in 2021 gesloten. Het orgel werd eind januari 2022 gedemonteerd door Adema's Kerkorgelbouw en is hierna opgeslagen.

  • (Bron:Orgeldatabase)

In de media

Uit Het Centrum, 4 april 1928.

INWIJDING VAN HET NIEUWE ORGEL TE WESTERVOORT.

Palmzondag heeft te Westervoort ds plechtige inzegening plaats gehad van bet nieuwe orgel in de H. Werenfridus-Kerk aldaar, welks inwijding geschiedde door den H.Eerw. Heer G. Reuvekamp, Deken te Didam. Het plechtig Lof werd gecelebreerd door Deken Reuvekamp, met assistentie van de Weleerw. Heer Smit te Didam en Golbach te Duiven, terwijl door den Weleerw. Heer H. Tervoert een schoone feestrede werd gehouden. Het zangkoor, onder leiding van den heer R. Oversteeg, met orgelbegeleiding van den heer H. Steentjes, voerde de lofzangen verdienstelijk uit.

Adema-orgel (1928), verloren gegaan in 1945

Het orgel werd meesterlijk bespeeld door den heer Willem van Bruggen uit Deventer, dis orgelnummers liet hooren van Lux, Hollins, Guilmant, Händel en Benoît. Het orgel is door den heer Joseph Adema te Amsterdam gebouwd en onder leiding van den H.Eerw. ZGel. Heer Dr. C. Huygens uitgevoerd. De fabrikant, de heer Jos. Adema, heeft eer met dit werk ingelegd. Hulde aan den Z.Eerw. Heer W. Hoogveld, Pastoor te Westervoort, op wiens initiatief dit werk tot stand kwam. Katholiek Westervoort mag gefeliciteerd worden met dit mooie instrument.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

  • Op zoek naar met name oudere afbeeldingen met toren.