Handelingen

Westmaas, Breestraat 13 - Dorpskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Dorpskerk
Genootschap: PKN Protestantse Gemeente Nieuwland, Westmaas-Klaaswaal
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Hoeksche Waard
Plaats: Westmaas
Adres: Breestraat 13
Postcode: 3273AC
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1650
Architect: Hermens van Driel, Jacob
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 38856

Geschiedenis

Charmante dorpskerk met toren. Gebouwd als Ned. Hervormde kerk. De Hervormde Gemeente Westmaas en de Gereformeerde Kerken van Westmaas-Mijnsheerenland en van Klaaswaal hebben de PKN-gemeente Nieuwland gevormd. De Nederlands Hervormde Dorpskerk van Westmaas en de Gereformeerde Kerk Nieuwlandkerk van Klaaswaal bleven in gebruik. De Gereformeerde kerk van Westmaas-Mijnsheerenland, ook Dijkkerk genoemd, is juni 2004 gesloten, stond maart 2008 te koop, en is in 2012 gesloopt. En de Nieuwlandkerk is in 2017 met een laatste kerkdienst buiten gebruik gesteld, daarin zit nu een kringloopwinkel.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Ned. Herv. Kerk. In 1650 gesticht eenbeukig kerkje met driezijdige sluiting, spitsboogvensters waartussen bakstenen pilasters en een slank torentje met 19e eeuwse houten balustrade en spits. Tot de inventaris behoren: Preekstoel met doophek uit de bouwtijd. Drie gestoelten uit de 17e eeuw en een herenbank in Lodewijk XVI-trant. Aan de preekstoel een koperen lezenaar en doopbekkenhouder, alsmede twee armluchters, 18e eeuw. Orgelkas, 19e eeuw. Twee gebrandschilderde glazen uit 1753 en een uit 1757. Enkele grafzerken, 17e, 16e en 18e eeuw. Een gepolychromeerde cartouche betreffende de legging van de eerste steen in 1650, waaronder een geschilderd huismerk. Een gepolychromeerde steen met uitbeelding van de kerk in cartouche-omlijsting en het opschrift: "Jacob Hermens van Driel - Bouwmeester van deze kerck ao 1650". Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van H. de Borch, 1518, diam. 61 cm en een klok van Cypr. Crans, 1744, diam. 75,5 cm.

Orgel

Het orgel is in 1971 gebouwd door de firma Ernst Leeflang (Apeldoorn). De orgelkas stamt nog van het vorige orgel in deze kerk, dat in 1917 door A. Standaart (Rotterdam) was geleverd.

Dispositie

  • Manuaal: Prestant 8' - Holpijp 8' - Octaaf 4' - Roerfluit 4' - Quint 2⅔' - Fluit 2' - Mixtuur 1⅓' 3 sterk.
  • Pedaal: Subbas 16'.
  • Pedaalkoppeling.
  • Mechanische sleeplade. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

Externe links

Afbeeldingen