Handelingen

Wezep, Stationsweg 2 - Dorpskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Dorpskerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Wezep
Provincie: Gelderland
Gemeente: Oldebroek
Plaats: Wezep
Adres: Stationsweg 2
Postcode: 8091AD
Inventarisatienummer: 12416
Jaar ingebruikname: 1862
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: gemeentelijk monument

Geschiedenis

De dorpskerk was in oorsprong een zaalkerkje, gebouwd in 1862 in eclectische vormen. In de voorgevel is links van de entree een gedenksteen aangebracht met de tekst: 'De eerste steen gelegd 30 september 1862 door Mr. C.J.R. Nobel, burgemeester van Oldebroek, lid van de eerste kamer der Staten Generaal. Leden der bouwcommissie waren Ds. Jhr. W.F. Trip van Zoudtlandt, Ds. W.J. Jorissen, J. Koops, J.W. Spronk Gz., G. Puttenstein, A. van Enk.' In 1911 werd de kerk aan de achterzijde uitgebreid met een dwars bouwvolume, zodat een T-vormig grondplan ontstond. In 1938 werd de kerk nogmaals uitgebreid met een aanbouw aan de achterzijde, ter gelegenheid waarvan in de rechterzijgevel een tweede gedenksteen werd aangebracht met de tekst: 'De eerste steen van de 2de verbouwing is gelegd den 16en augustus 1938 door de hooggeboren vrouwe C.M.R. Gravin van Limburg Stirum - van Sminia.' Links van de kerk, aan de zijde van de Zuiderzeestraatweg, is een moderne pastorie gebouwd

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 19 juni 2007.

De op een na oudste kerk van Wezep staat in de steigers. De Dorpskerk, gebouwd in 1863, krijgt een grondige opknapbeurt. Het dak van de kerk op de hoek van de Zuiderzeestraatweg en de Stationsweg is toe aan groot onderhoud. De klus duurt naar verwachting enkele weken.

Vorig jaar begon de hervormde gemeente in Wezep met het uitvoeren van verbouwingswerkzaamheden in de kerk. Gemeenteleden bouwden een nieuwe consistorie en een oppasruimte voor de kinderen. De oude oppasruimte in de torenkamer aan de voorkant van de kerk was oud en gehorig. De vrijgekomen ruimte in de torenkamer werd verbouwd tot een grote ontvangsthal. Verder zijn er noodzakelijke aanpassingen verricht in verband met brandveiligheid en de toegankelijkheid van de kerk voor gehandicapten.

De kerkdiensten in de Dorpskerk gaan tijdens de verbouwing gewoon door. Wel is het orgel ingepakt. Op dit moment moeten de kerkgangers het doen met een elektronisch orgel met geluidsversterking vanaf het orgelbalkon. De kerk, die op de gemeentelijke monumentenlijst staat, werd in 1938 aanzienlijk vergroot.

Uit Reformatorisch Dagblad, 27 mei 2008.

De hervormde gemeente te Wezep zal zaterdagavond tijdens een speciale bijeenkomst haar uitgebreide en gerenoveerde kerkgebouw officieel weer in gebruik nemen. Eerder op de dag is er voor belangstellenden gelegenheid om het kerkgebouw te bekijken.

Vrijwilligers uit de gemeente zijn een aantal jaren bezig geweest met de renovatie van de Dorpskerk. Het dak van de kerk werd opgeknapt en ook is de kerkzaal voorzien van een nieuw, wit plafond. Verder kreeg het gebouw een schilderbeurt, nieuwe vloerbedekking en een nieuwe verlichtings- en geluidsinstallatie. De kerkbanken zijn donkergroen geverfd; het Verschuerenorgel kreeg een grondige schoonmaakbeurt.

Het kerkgebouw is ook uitgebouwd. Een deel van de pastorietuin moest wijken voor een nieuwe oppasruimte voor kinderen, een nieuwe consistorie en sanitaire uitbreiding. De verbouwing was mede mogelijk door de ontvangst van een legaat van 500.000 euro voor de Dorpskerk.

Orgel

Het orgel is in 1981-1982 gebouwd door de firma L. Verschueren (Heythuysen). Het ontwerp van het front is geïnspireerd door het Beekes-orgel (1831) in de Grote Kerk te Naaldwijk. Adviseur namens de Orgelcommissie van de Nederlandse Hervormde Kerk is Aart van Beek (Zwolle).

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 1): Bourdon 16' - Prestant 8' - Holpijp 8' - Octaaf 4' - Fluit 4' - Quint 3' - Octaaf 2' - Mixtuur 4-6 sterk bas/discant - Trompet 8' bas/discant.
  • Bovenwerk (manuaal 2): Holpijp 8' bas/discant - Gamba 8' discant - Prestant 4' - Fluit 4' - Nachthoorn 2' - Flageolet 1' - Cornet 2⅔' 3 sterk discant - Vox humana 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Prestant 8' (transm.) - Fagot 16'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Bovenwerk aan Pedaal - Bovenwerk aan Hoofdwerk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-f1. Winddruk: 82 mm. WK.

Externe link

[[1]] Website kerkelijke gemeente.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur