Handelingen

Wieringerwerf, Meeuwstraat 44 - Het Kompas

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Het Kompas
Genootschap: Nederlands Gereformeerde Kerken
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Hollands Kroon
Plaats: Wieringerwerf
Adres: Meeuwstraat 44
Postcode: 1771AM
Sonneveld-index: 17301
Jaar ingebruikname: 1937
Architect: Hoogevest, G. en T. van
Huidige bestemming: woningen
Monument status: geen

Geschiedenis

Gebouwd als Hervormde Kerk. Interessante, bescheiden interbellumkerk met mooie details qua robuuste baksteenarchitectuur. Door oorlogshandelingen beschadigd in 1945. Daarna hersteld. In 1954 uitgebreid. Buiten gebruik als Hervormde Kerk in 2002, toen de Nederlands Hervormde gemeente samenging met, en in, de Gereformeerde Kerk.

Sinds 2002 op huurbasis in gebruik als Nederlands Gereformeerde Kerk, die later de naam "Het Kompas" kreeg.

  • 2019 - De Nederlands Gereformeerde Kerk Wieringermeer wordt opgeheven. Op zondag 30 juni wordt in Het Kompas de laatste dienst gehouden. Het kerkgebouw aan de Meeuwstraat zal te koop worden gezet. Over de herbestemming van dit religieus erfgoed is nog niets bekend.
  • 2019 Staat te koop.
  • 2022 - De Kompaskerk in Wieringerwerf is rondom omgeven met steigers. Binnen zijn vaklieden bezig met het omturnen van het voormalige godshuis in een complex met vijftien huurappartementen. De bouw ervan komt naar verwachtingen dit jaar gereed.

Orgel

De voormalige Hervormde Kerk, Meeuwstraat 44 in Wieringerwerf is in 2003 gesloten. Het gebouw wordt sindsdien verhuurd aan de Nederlands Gereformeerde Kerk. In de kerk plaatste de firma Flentrop in 1973 een nieuw orgel. Adviseur bij de bouw was Willem Hülsmann. Op 30 september 1973 nam men het orgel in gebruik. Het gebouw heeft de naam 'Het Kompas' gekregen. Het is in gebruik geweest tot begin 2019. Vanwege de krimp van de gemeente is besloten de kerk te sluiten en te koop aan te bieden. Het orgel is in 2021 geplaatst op het koor van de Bavokerk in Haarlem.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur