Handelingen

Wierum, Tsjerkeplein 4 - Mariakerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Mariakerk
Genootschap: Protestantse Gemeente Nes - Wierum
Provincie: Friesland
Gemeente: Noardeast-Fryslân
Plaats: Wierum
Adres: Tsjerkeplein 4
Postcode: 9141TM
Jaar ingebruikname: 1912
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument (toren) 38739
Sonneveld-index: 9729/9730

Geschiedenis

De kerk werd oorspronkelijk omstreeks 1200 gebouwd op een terp in het midden van het dorp. Door overstromingen is de noordzijde van het dorp in de zee verdwenen en kwam de kerk aan de rand van het dorp te liggen, tegen de zeedijk aan. De kerk werd in 1912 grotendeels vernieuwd. Schip en koor werden vervangen. De oude toren en de westzijde - een gereduceerd westwerk - van de kerk bleven gespaard. Ook veel van de gewelven en rondbogige doorgangen van de oude kerk zijn nog bewaard gebleven. De gedeeltelijk van tufsteen gebouwde toren heeft een windvaan in de vorm van een aak, een schip dat door de plaatselijke vissers veel werd gebruikt. De geveltoppen van de toren dateren uit 1819. Nabij de kerk staat ook een standbeeld van een wjirmdolster, een pierensteekster. Ook dit beeld herinnert aan de periode van de zeevisserij, waarbij vrouwen van het dorp zeepieren zochten op het wad voor de visvangst. (Bron:Wikipedia) Verving een 12e eeuwse kerk, toren bleef staan.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Toren van Hervormde Kerk. Zeer oude, deels tufstenen, toren met aangrenzende ruimten een z.g. gereduceerd westwerk vormend. Klokkestoel met klok van G. Gregori, 1611, diam. 88 cm. Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts, Asten, eerste kwart 20e eeuw, is in 1978 gerestaureerd en geelectrificeerd. Op het kerkhof twee 17e eeuwse zerken.

Het orgel

Het orgel is gebouwd door Gebr. van Dam in 1821 voor de Hervormde kerk in Tzummarum. In 1877 is het orgel verkocht aan de Gereformeerde kerk in Goes. Vervolgens heeft firma Dekker in 1930 het orgel in de Hervormde kerk in Wierum geplaatst.

Foto:Wikimedia/Uberprutzer Winnende foto van de fotowedstrijd WIKI LOVES MONUMENTS 2013

Externe links

Afbeelding

Exterieur

Interieur