Wijk bij Duurstede, Markt 22 - Grote Kerk
Uit Reliwiki
Algemene gegevens | |
---|---|
Naam kerk: | Grote Kerk, St. Jan Baptist |
Genootschap: | PKN Hervormde gemeente Wijk Bij Duurstede |
Provincie: | Utrecht |
Gemeente: | Wijk bij Duurstede |
Plaats: | Wijk bij Duurstede |
Adres: | Markt 22 |
Postcode: | 3961BC |
Sonneveld-index: | 04540 |
Jaar ingebruikname: | 15e eeuw |
Architect: | |
Huidige bestemming: | kerk |
Monument status: | Rijksmonument 39695 |
Geschiedenis
Historische kerk met indrukwekkende, onvoltooide toren. Oorspronkelijk gewijd aan St. Johannes de Doper. De toren had een bekroning moeten krijgen, die leek op die van de Domtoren in Utrecht.
De historie van de bouw van de Grote Kerk te Wijk bij Duurstede begint omstreeks 1300, toen een kleine eenbeukige kruiskerk werd gebouwd. Deze kerk had een vrijstaande toren. In het begin van de 15e eeuw werden de zijbeuken aangebouwd. De kerk werd toen een driebeukige hallenkerk. Bisschop David van Bourgondië ( ± 1427 - 1496) gaf in 1486 opdracht tot de bouw van de huidige laatgotische bakstenen toren en vergroting van de kerk. Omstreeks 1523 is het dwarsschip gereedgekomen. Er werden ook stenen gewelven aangebracht. Dit gebeurde in 1532 ook boven de noordbeuk. Bij het schip en de zuidbeuk is dit niet meer gerealiseerd. In 1579 is het koor van de kerk door brand verwoest en nooit meer opgebouwd. In 1593 zijn op de dichtgemetselde oostelijke muur van de kerk de Tien Geboden geschilderd.Deze schildering is onder een dikke kalklaag gekomen tijden de kerkrestauratie van 1968-1976. In de noordbeuk van de kerk hangen wapenborden uit de 18e eeuw. Op de borden komen de wapens voor van predikanten, ouderlingen en diakenen die in die tijd in de kerk hebben gediend In de zuidbeuk staan restanten van regerings- of herenbanken. In deze banken die werden gebruikt door stadsbestuurders, liggen kussens met het stadswapen en het jaartal 1713 of 1715 geborduurd. Het interieur van de kerk werd laatstelijk in 2008 gerestaureerd.
De Grote Kerk is in gezamenlijk gebruik door de Hervormde Gemeente (van Gereformeerde Bond signatuur) en de Protestantse Gemeente.
Orgel
Het orgel in de Grote Kerk van Wijk bij Duurstede is omstreeks 1565 gebouwd. Mogelijk was de bouwer Peter Jans de Swart. In de jaren 1615-1617 werd het orgel uitgebreid met een 'Borstwerk' van Albert Kiespenninck. In 1679 werd het opnieuw vergroot door Apollonius Bosch. Matthias Verhoffstad herbouwde en restaureerde het instrument in 1717, terwijl het in 1819 werd herbouwd en vergroot door Johann Caspar Friedrichs. Deze laatste maakte van het Borstwerk een Rugwerk en maakte er een nieuwe koffer voor. De restauratie van de kerk begon in 1970. Besloten werd het orgel te reconstrueren in de staat van 1615. Het werk werd uitgevoerd door Van Vulpen. De restauratie werd uitgevoerd in de jaren 1977 tot 1979. Van Friedrichs positief werd een koororgel gemaakt. Het orgel heeft een temperament gekregen volgens Chaumont (gewone, niet-geëgaliseerde variant). In 2018 werd het orgel door Van Vulpen opnieuw gestemd in middentoonstemming. Op 9 maart 2018 werd het orgel opnieuw ingewijd. Daarna werd het bespeeld door adviseur Wim Diepenhorst en kerkorganist Pim Schipper.
- (Bron:Orgeldatabase)
Monumentomschrijving Rijksdienst
HERVORMDE KERK, eertijds KAPITTELKERK. Groots van opzet, onvoltooide kruisbasiliek. Koor verdwenen. Bouw in het laatst van de 15de eeuw aangevangen. Zuiderzijbeuk van een oudere periode. Toren met rijke behandeling, bleef tot tweede geleding onvoltooid. De kerk bezit een schilderij van omstreeks 1500 het ontwerp van de toren weergevend. Inwendig gedeelte steen overwelfd, kapitelen met bladornamenten. In de noorderzijbeuk overblijfselen van koorgestoelten tot herenbanken vertimmerd. a. Hoofdorgel. Van oorsprong orgel met Hoofdwerk en Borstwerk, in 1628-1629 gemaakt door A. Kiespenning. In 1717 gewijzigd door M. Verhofstad. In 1819 verving J.C. Friedrichs het Borstwerk door een Rugpositief. Bij de restauratie in 1980 door Van Vulpen is de toestand van 1717 hersteld en werd het orgel uitgebreid met een vrij Pedaal. b. Koororgel. Het Rugpositief dat in 1819 aan het hoofdorgel door Friederichs werd toegevoegd, werd in 1980 omgebouwd tot een eenklaviers koororgel. Klokkenstoel met gelui van vier klokken, bestaande uit een klok van W. van Wou, 1506, diam. 163, een klok van H. de Borch, 1519, diam. 143 cm, een klok van een anonieme gieter, 1515, diam. 112 cm en een klok van J.A. de Grave, 1717, diam. 86 cm.
In de media
- Uit Reformatorisch Dagblad, 15 augustus 2006.
Sinds vorige maand staat de toren van de Oude Kerk in het centrum van Wijk bij Duurstede in de steigers. De toren, die eigendom is van de burgerlijke gemeente, was al lange tijd dringend aan restauratie toe. In mei vielen er stenen uit de toren, wat gevaar opleverde. Daarom werden er hekken omheen gezet. Onder andere het voegwerk wordt nu onder handen genomen. Het kerkgebouw, dat eigendom is van de kerkelijke gemeente, wordt tijdens de restauratie gewoon gebruikt. De hoofdingang bevindt zich weliswaar in de toren, maar gedurende de herstelwerkzaamheden maken de kerkgangers gebruik van een andere ingang. De eeuwenoude kerk zelf is toe aan groot onderhoud, maar de diensten kunnen gedurende de werkzaamheden gewoon doorgaan. In 1982 werd een grondige restauratie afgerond.
- Uit Reformatorisch Dagblad, 24 juni 2008.
De renovatie van het interieur van de Grote Kerk aan de Markt in Wijk bij Duurstede nadert haar voltooiing. Zaterdag beleggen de hervormde gemeente en de protestantse gemeente een speciale bijeenkomst waarin het resultaat van de restauratie wordt gepresenteerd. Tijdens deze bijeenkomst zullen ds. A. Bloed, predikant van de hervormde gemeente, en J. Meuleman, namens het college van kerkrentmeesters lid van de beheerscommissie en de restauratiecommissie, het woord voeren. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het SOW-koor onder leiding van Elien van der Meer en organist Wim Breunesse. Er zijn korte rondleidingen langs markante punten van het kerkgebouw. Met behulp van een expositie wordt het verloop van de restauratie in beeld gebracht. Voor de kinderen is er een speurtocht en een knutseltafel.
- ; Uit Reformatorisch Dagblad, 04 november 2016
De Grote Kerk in Wijk bij Duurstede krijgt een Engels koororgel. Dat meldt voorzitter Sjoerd Vredenberg van het bestuur van de Stichting Concerten Grote Kerk (SCGK) van Wijk bij Duurstede. Hij spreekt van een „in vele opzichten uniek project.” Op aanraden van twee jonge organisten van de kerk, Pim Schipper en Sander Booij (beiden werkzaam in de orgelbouw), heeft het SCGK-bestuur een romantisch orgel van Harrison & Harrison uit 1883 gekocht. Het kwam vrij vanwege sluiting van de St. Peter’s Church in Bishop Auckland (Durham, UK). „Het betreft een schitterend en tot de verbeelding sprekend instrument van grote kwaliteit. Het lijkt zeer goed inpasbaar in de Grote Kerk van Wijk bij Duurstede en is fraai aanvullend aan de twee orgels. Een onmiskenbaar Engels romantisch orgel!”, zo is te lezen in de brochure ”Het windpark aan de Markt”, die de stichting in juni uitgaf. Het orgel (twee klavieren, achttien stemmen) wordt in eigen beheer gerestaureerd en geplaatst in de Grote Kerk van Wijk bij Duurstede. In oktober is het instrument in Engeland gedemonteerd en overgebracht naar Nederland. Naar verwachting zal het eind 2018 in Wijk bij Duurstede voor het eerst te horen zijn.