Handelingen

Windesheim, Dorpsstraat 4 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Windesheim
Provincie: Overijssel
Gemeente: Zwolle
Plaats: Windesheim
Adres: Dorpsstraat 4
Postcode: 8015PH
Inventarisatienummer: 10692
Jaar ingebruikname: 15e
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 41907


Geschiedenis

In 1368 schenkt Berthold ten Hove zijn bezit, de hof van Windesheim, aan Florens Radewijnsz, een van de Broeders van het Gemene leven te Deventer en rechterhand van Geert Groote (1340-1384), om er een klooster te bouwen. Samen met zes medebroeders wordt het klooster gesticht op de zandrug van Windesheim en op 17 oktober 1387 wordt het klooster met kerk ingewijd. Na vele verbouwingen en vergrotingen en aansluiting van verwante kloosters groeit dit klooster uit tot het hoofdklooster van de Congregatie van Windesheim. Na de Reformatie wordt in 1596-1599 het klooster afgebroken. Van het hele complex blijft alleen nog de brouwerij over. De huidige hervormde kerk van Windesheim is sinds 1634 de voormalige brouwerij van het beroemde klooster der Regulier Kanunniken van Augustinus. Ten behoeve van de kerkzaal heeft men de eerste verdiepingsvloer verwijderd. Bij de restauratie van het gebouw omstreeks 1987 zijn de vensters gereconstrueerd. De tuitgevels tonen dichtgezette vensters en laadopeningen. Van de bouwtijd dateren een stortkanaal in de oostgevel, de eiken kapconstructie met gestapelde jukken en de samengestelde balklaag met korbeelstellen van de tweede verdiepingsvloer, die het interieur van de kerkzaal dekt. De zaal bevat onder meer een preekstoel uit 1647 met klankbord uit 1649, een koperen lezenaar uit het tweede kwart van de 18de eeuw. De aangebouwde consistoriekamer heeft een neogotische trapgevel met uitgebouwd ingangsportaal uit 1915, naar ontwerp van L.H.J. Westerop. Tegen de westgevel staat een boerderij met een rieten schilddak en een gepleisterde kopgevel.

Monumentomschrijving Rijksdienst

N.H. KERK. Gebouw op rechthoekige grondslag onder zadeldak tussen topgevels; enig overgebleven gebouw van het klooster te Windesheim. Uitwendig talrijke sporen van vroegere vensters. Preekstoel (XVIIc), koperen lezenaar (XVIIIb), grafzerken. Mechanisch torenuurwerk. Is buiten gebruik gesteld.

Orgel

Het orgel is in 1987 gebouwd door de firma Gebr. Reil (Heerde). Het front dateert echter uit 1876. De windladen stammen uit het vorige orgel, dat rond 1920 door Van Dam (Leeuwarden) werd geleverd. Adviseur namens de Orgelcommissie van de Nederlandse Hervormde Kerk was Stef Tuinstra (Groningen).

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 1): Praestant 8' - Holpijp 8' - Octaaf 4' - Quint 3' - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 3-4 sterk bas/discant - Cornet 4' 4 sterk discant.
  • Bovenwerk (manuaal 2): Gedekt 8' - Viool de Gambe 8' (ca. 1920, C-H in Gedekt) - Roerfluit 4' - Woudfluit 2' - Dulciaan 8' bas/discant - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Bovenwerk aan Pedaal - Bovenwerk aan Hoofdwerk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-d1. Winddruk: 78 mm. WK.

Externe link

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur