Handelingen

Wouw, Spellestraat 44 - Kapel O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Kapel O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Roosendaal
Plaats: Wouw
Adres: Spellestraat 44
Postcode: 4724SJ
Inventarisatienummer: 08644
Jaar ingebruikname: 1935
Architect: Valk, H.W.
Huidige bestemming: kapel
Monument status: Rijksmonument 517300

Geschiedenis

Prachtige wegkapel.

  • De kapel is gerestaureerd.

Monumentomschrijving Rijksdienst

MariaKAPEL, gebouwd naar ontwerp van H.W. Valk in 1936 in traditionalistische stijl. De kapel ligt even buiten de bebouwde kom van Wouw. In groot formaat baksteen opgetrokken kapel. De plattegrond is drielobbig, met een rechte voorkant. Het leien schilddak is aan de achterkant gebogen, aan de voorkant heeft het een driezijdig overstek. De nok wordt aan voor- en achterkant bekroond door een piron. De voorzijde heeft een brede spitsboogvormige opening, aan de onderzijde afgesloten door een smeedijzeren hek, daarboven in de spitsboog op natuurstenen aanzetstenen rechte bakstenen moulants. Voor deze ingang is een halfrond plateau met traptrede aangelegd. De uiteinden van de voorgevel zijn voorzien van overhoeks geplaatste steunberen met natuurstenen afdekking.

De zij- en achtergevels hebben een iets uitstekende plint. Inwendig bakstenen gewelf. In de bakstenen muren is aan de binnenkant op ooghoogte een band met mozaiek aangebracht. Hierin is het opschrift: "ONZE+LIEVE+VROUW+VAN+ALTIJD+DURENDE+BIJSTAND+BID+VOOR+ONS" verwerkt. Op een natuurstenen sokkel in een glazen kastje staat een Mariabeeld.

Waardering

De kapel is van algemeen cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de culturele en geestelijke ontwikkeling in Noord-Brabant, in het bijzonder de verbreiding van de Mariadevotie in het Interbellum. Zij is van architectonische waarde wegens de plaats die zij inneemt in het oeuvre van de architect Valk, in het bijzonder door de combinatie van gotiserende ornamentiek met een karkakteristieke drielobbige plattegrond en een zeer expressieve hoofdvorm. Zij is gaaf bewaard gebleven en een zeldzaam voorbeeld van de uitwerking van het kapelmotief.

CultuurHistorische Waardekaart

  • Bouwperiode: 1935
  • Architect: Valk, H.W.
  • Gevels en Materialen: Hoefijzervormige plattegrond.
  • Dak en Bedekking: Helmdak met pirons.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur