Handelingen

Zaandam, Vinkenstraat 44 - Gereformeerde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Kerk
Genootschap: Gereformeerde Kerken in Nederland
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Zaanstad
Plaats: Zaandam
Adres: Vinkenstraat 44
Postcode: 1506CM
Inventarisatienummer: 06284
Jaar ingebruikname: 1880
Architect: Tjeerd Kuipers (1857 - 1942)
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen


Geschiedenis

Karakteristiek Gereformeerd kerkgebouw. Uitbreiding met rechter vleugel 1905 - 1906, naar ontwerp van Tjeerd Kuipers. Als kerk buiten gebruik 1975. Tot 2007 Surinaams en Antilliaans Ontmoetingscentrum "Famiri"; vanaf 2007 leegstand zonder duidelijke toekomstige bestemming; in enig verval. Op 29 juli 2009 is de (interessante) voorgevel van deze voormalige kerk, wegens bouwvalligheid, extra gestut.

Geheel gesloopt mei-juli 2010. De 3 glas-in-loodramen in de noordelijke wand zijn, intact, verwijderd op 8 juli 2010, en "gaan in de verkoop".

Ter plaatse zijn eind jaren 2010 woningen gebouwd.

Orgel

Gegevens over en afbeeldingen van orgel afkomstig van Piet van Hoogdalem, Schiedam.

Er stond een orgel boven de kansel, gebouwd door de orgelbouwer Standaart te Rotterdam, het instrument werd op 17 juni 1914 in gebruik genomen en ingespeeld door de bekende organist Jan Zwart, organist van de Hersteld Evangelisch Lutherse Kerk te Amsterdam.

In 1975 werd het orgel uit deze kerk gedemonteerd en opgeslagen bij de orgelbouwer Flentrop te Zaandam.

In 2001 gebruikte de orgelbouwer Flentrop deze orgelkas om er een binnenwerk van het v.m. Vollebregt orgel uit 1873 van de R.K. O.L.V. Geboorte te Berkel en Rodenrijs te plaatsen in deze kerk.

De frontpijpen zijn nog van Standaart.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Afbeeldingen 2

Toelichting op de afbeeldingen hieronder. De voorgevel stond op het zuiden. De aandachtswand, met herkenbare omlijsting van een vm. kansel, bevond zich links, westzijde. Boven die kansel heeft het hierboven genoemde orgel gestaan. De andere 3 zijden hadden een galerij: zuidzijde, oostzijde en noordzijde. Aan zuid- en oostzijde zijn de galerijen lang geleden door provisorische tussenwanden afgescheiden van de centrale ruimte; aan de noordzijde was de galerij daarentegen open, daar ook 3 identieke glas-in-loodramen. De oostzijde is de uitbreiding uit 1905, door Tj. Kuipers, met een qua stijl afwijkend groot raam. De zuidzijde bevatte blanco, architectonisch interessante, ramen. Vanaf de galerij zuidzijde (= boven de ingang) was door de ramen de achterkant van de vm. Synagoge Zaandam te zien.

Exterieur

Interieur