Handelingen

Zevenhoven, Noordeinde 26 - Johannes Geboorte

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Johannes Geboorte
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Nieuwkoop
Plaats: Zevenhoven
Adres: Noordeinde 26
Postcode: 2435AG
Sonneveld-index: 03711
Jaar ingebruikname: 1936
Architect: Dessing, Jac. P.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Rooms-katholieke kerk St. Johannes Geboorte in de buurtschap Noordeinde, ten noorden van het dorp Zevenhoven.

Gebouwd ter vervanging van een bouwvallig geworden kerk uit begin 19e eeuw. Traditionalistische kerk, ontworpen door architect J.P. Dessing. Eénbeukige zaalkerk met smaller, recht gesloten koor, doopkapel en een ongelede toren met vierzijdige spits. De kerk werd op kerstavond 1936 in gebruik genomen. Een deel van de inventaris is afkomstig uit de vorige kerk. De naastgelegen pastorie (Noordeinde 28) dateert uit 1842.

In 1985 zijn in de toren drie klokken geplaatst, afkomstig uit de (in 1990 gesloopte) R.K. "Kleine Eusebiuskerk" in Arnhem, ter vervanging van een kleine luidklok.

Op het kerkhof een belangrijke Lourdesgrot uit 1913.

Bedevaartplaats

Zevenhoven wordt al in 1290 vermeld als zelfstandige parochie. In de middeleeuwen kerkten de Zevenhovenaren in een kerkje dat ongeveer op de plek moet hebben gestaan waar tegenwoordig de N.H. kerk staat (kruising Dorpsstraat-Stationsweg). Na 1580 was de katholieke bevolking van de statie Zevenhoven-Nieuwveen aangewezen op een schuilkerk die was gebouwd op een perceel grond op het Noordeinde. In 1829 werd de schuilkerk gerestaureerd. In 1865 werd Nieuwveen van de parochie afgescheiden. In 1913 werd achter de kerk begonnen met de bouw van een kopie van de grot in het Franse Lourdes. De grot is gelegen in een klein bosje op het kerkhof. In 1977 werd de grot ingrijpend gerestaureerd. De deplorabele staat van de kerktoren was de reden om over te gaan tot de afbraak van de schuilkerk in 1936. Op dezelfde locatie kwam een nieuwe kerk, ontworpen door architect J.P. Dessing. Dit gebouw werd op 16 augustus 1938 ingezegend door bisschop Huibers van Haarlem.

Externe links

Afbeeldingen