Handelingen

Schiedam, Lange Haven 70 - Johannes de Doper / Havenkerk (1824 - 2010)

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 13 nov 2012 om 10:48


Gegevens locatie en gebouw
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Schiedam
Plaats: Schiedam
Adres: Lange Haven 72
Bouwjaar/jaren: 1824
Architect: A. Tollus
Oorspr. bestemming: 1) Rooms-katholieke kerk (1824-1964)

2) Samenkomstgebouw 1976-2010 (Johan Maasbach)

Huidige bestemming: In afwachting van herbestemming
Monumentstatus: Rijksmonument, nr. 33223
Indentificatienr: 03404


Geschiedenis

R.K. parochiekerk St. Johannes de Doper aan de Lange Haven in Schiedam uit 1824, gebouwd naar ontwerp van H. Tollus in neoclassicistische stijl.

De kerk is in 1967 gesloten voor de eredienst.

In 1976 kocht Johan Maasbach Wereldzending de kerk. De laatste bijeenkomsten van deze Pinkstergemeente zijn in 2010 gehouden, waarna het gebouw is gesloten. (Johan Maasbach Wereldzending kocht in 2010 de Vredeskerk aan de Olmendreef in Vlaardingen).

De Stichting tot Restauratie en Instandhouding van de Havenkerk kocht de kerk van Johan Maasbach. Er worden plannen gemaakt de kerk te restaureren. En er gaan geruchten dat er in de kerk een hotel komt.

In 2011-2012 is het casco van de Havenkerk gerestaureerd.

In de kerk bevond zich oorspronkelijk een serie van ± 14 grote glas-in-loodramen, in voorgevel en zijbeuken. Al in de jaren 1970 zijn ± 8 hiervan gedemonteerd; deze zijn elders opgeslagen. In de linker zijbeuk bevinden zich nog 6 van deze ramen.

Gebouwomschrijving

Monumentomschrijving Rijksdienst

Indrukwekkend voorbeeld van neoclassicistische architectuur, gebouwd 1822-1824 naar ontwerpen van Adrianus Tollus. Voorgevel met hoge portiek van Dorische zuilen en bekronende houten toren.

Inwendig driebeukige hallenkerk met Jonische zuilen en arcaden, in het middenschip door een tongewelf en in de zijbeuken door kruisgewelven overkluisd, alle in hout uitgevoerd.

Rijke oorspronkelijke inventaris.

Groot hoogaltaar, neobarok, met zuilenarchitectuur, bekronende beeldengroep van Maria's kroning, flankerende heiligenbeelden en altaarstuk, voorstellende de Kruisiging. Zijaltaren in een meer vlakke uitvoering uit dezelfde tijd. De altaarstukken geschilderd door de verdienstelijke neo-barokke schilder Antonius Ysendyck (Antwerpen 1801-1875).

Voorts rijk gesneden preekstoel in barokke stijl (1725 volgens Voorl. Lijst), communiebank met neobarokke sculptuur, en reeks banken met gesneden zijwangen.

Orgel met twee manualen en vrij Pedaal, in 1875 gemaakt door de firma Maarschalkerweerd en Zoon (Utrecht).


Orgel

Orgelomschrijving: [[1]]

Zie voor een orgelbeschijving de database van Piet Bron.


In de media

Uit Nederlandsche Staatscourant, 8 Juni 1825.

Het orgel in de Nieuwe Roomsch Katholieke kerk alhier, hetwelk, bij de inwijding van dit gebouw, nog niet geheel voltooid was, is thans gemaakt. Dit uitmuntend speeltuig, door den jeugdigen bekwame orgelmaker van der Beeken, te Utrecht, geheel nieuw vervaardigd, werd, den 28sten mei ll. geëxamineerd door de heeren J. Robbers, organist der groote kerk en klokkenist te Rotterdam, F.J. Berghuis, organist en klokkenist te Delft, en G.A. Langestraat, van Rotterdam, welke daarvan een loflijke getuigenis, overeenkomstig hunne bevinding, gegeven hebben. Des namiddigs is het gemelde orgel, door beide eerstgenoemde organisten bespeeld, ten aanhoore zoo van eene talrijke vergadering der gemeente, als van vele aanzienlijke leden uit verschillende gezindheden, en voorname liefhebbers der muzijk; hetgeen de aanwezigen alle genoegen heeft verschaft.

Radio Rijmond, 3 mei 2010.

De vervallen Havenkerk in het centrum van Schiedam wordt snel opgeknapt. Dat denkt de gemeente Schiedam, nu het ministerie van OC&W 1 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld. Het ministerie stelt als voorwaarde dat de plannen om de kerk om te vormen tot een 4 sterren hotel echt doorgaan. Vorig jaar werd dat plan door projectontwikkelaar Hylkema Consultants stil gelegd als gevolg van de kredietcrisis.

De ontwikkelaar en de gemeente zullen gezamenlijk een stichting oprichten om meer fondsen te kunnen werven, waarna de hotelplannen alsnog kunnen worden gefinancierd. In totaal is er tien miljoen euro nodig. De oppositiepartijen Gemeente Belangen en Progressief Schiedam vrezen dat de gemeente uiteindelijk ook met extra financiële steun zal komen voor het project. Verantwoordelijk Wethouder Siljee ontkent dat. De SP in Schiedam denkt dat er hoe dan ook weinig controle op het financiële beleid van de stichting mogelijk is. De partij betwijfelt of het hotel rendabel zal zijn.

Het monumentale gebouw aan de Lange Haven is ooit door evangelist Johan Maasbach voor een gulden gekocht van de katholieke kerk, met de belofte het complex goed te onderhouden.

Uit Reformatorisch Dagblad, 11 januari 2011.

De stichting tot Restauratie en Instandhouding van de kerk aan de Lange Haven e.o. (SRI) heeft de Havenkerk aan de Lange Haven in Schiedam aangekocht van de Stichting Johan Maasbach Wereldzending. Dat meldde de gemeente Schiedam onlangs.

De voormalige rooms-katholieke Havenkerk is een neoclassicistische hallenkerk, gebouwd in 1822-1824. Het pand behoort tot een categorie kerkgebouwen die worden aangeduid als ”waterstaatskerken”, ontworpen door architecten van waterstaat. De bouwmeester van de kerk is A. Tollus.

De SRI gaat de kerk en het orgel restaureren, met subsidie van het Fonds Schiedam-Vlaardingen (1,5 miljoen euro), het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (1 miljoen euro) en de gemeente Schiedam (250.000 euro). Uiteindelijk wil de stichting de kerk een passende herbestemming geven, waardoor de instandhouding van dit bijzondere rijksmonument toe gewaarborgd blijft. Met de eerste inventarisatiewerkzaamheden van het interieur ten behoeve van de restauratie is inmiddels een begin gemaakt.

In 1964 stootte de rooms-katholieke kerk het gebouw af. In 1973 betrok Stichting Johan Maasbach Wereldzending het monument. Johan Maasbach heeft onlangs de Vredeskerk in Vlaardingen aangekocht als nieuwe locatie voor samenkomsten.


Afbeeldingen

Exterieur

Interieur