Handelingen

Leiden, Vrouwenkerkhof 11 - O.L. Vrouwekerk

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 4 jun 2020 om 16:16


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: O.L. Vrouwekerk
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Leiden
Plaats: Leiden
Adres: Vrouwenkerkhof 11
Postcode: 2312WR
Inventarisatienummer: 17504
Jaar ingebruikname: 14e eeuw
Architect:
Huidige bestemming: koorfragment
Monument status: Rijksmonument 25647


Geschiedenis

Rond 1300 begon de geschiedenis van de Onze Lieve Vrouwe Kerk, als kapel. Deze werd in de 14e eeuw vergroot tot een éénbeukig stenen kerk. De kerk werd in 1365 verheven tot parochie kerk. Daarvoor behoorde de kerk onder de parochie van Oegstgeest. Rond 1406 werd de kerk verbouwd tot een Laatgotisch driebeukig kruisbasiliek, met een koor met kooromgang.

Tekening O.L.V. kerk. Foto: A. Roks

De kerk kreeg na de Reformatie de naam Vrouwenkerk. In 1573 en 1574 raakte het gebouw beschadigd tijdens het Leidse Beleg. Een rijke dame kocht de kerk en schonk het aan het bestuur van Leiden. Op voorwaarde dat de kerk geschikt gemaakt moest worden voor de sterk groeiende Waalse Gemeente. De kerk werd al gauw te klein zodat ook het koor als preekkerk erbij werd getrokken. Later kregen de Walen beschikking over de kapel van het Catharina Gasthuis. De hoofdkerk bleef de Vrouwenkerk.

Na vertrek van de Walen raakte de kerk in verval. In 1818 was het gebouw niet meer geschikt voor kerkdiensten, omdat de kerk zeer bouwvallig was. Jan van Leeuwen kocht het gebouw op om het gebouw te slopen. In 1819 werd de kerk gesloopt, en in 1837 volgde ook de toren.

Het orgel van de Vrouwenkerk werd overgebracht naar de Gasthuiskerk, en enkele interieurstukken zijn verkocht aan de Nederlands Hervormde kerk te Elst (Utr.), zoals oa de preekstoel.

Wat nu nog rest van de Onze Lieve Vrouwe Kerk is een koorfragment aan het Vrouwenkerkhof.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Koorfragment der v.m. O.L. Vrouwekerk. Kerk 1406 gebouwd, 1672 bij Waals Herv. Gemeente in gebruik, 1818 gedeeltelijk gesloopt. Toren aan de Haarlemmerstraat 1840 gesloopt.

Externe links

Afbeeldingen